x
x

Svjetski dan vida 12. 10.

  11.10.2017.

Svjetski dan vida obilježava se ove godine 12. listopada s ciljem senzibiliziranja javnosti i podizanja svijesti o važnosti dobrog vida, prevenciji i pravovremenoj korekciji.

Svjetski dan vida 12. 10.

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), 80% svih oštećenja vida moguće je prevenirati ili izliječiti, a strategije prevencije oštećenja vida i prevencije sljepoće među najjeftinijim su ulaganjima u zdravstvenoj skrbi.

S obzirom na veliku učestalost ovog problema i znatne socijalne implikacije (posebno kod težih oštećenja vida i sljepoće) potrebni su sustavni programi na svim razinama prevencije (primarnoj, sekundarnoj i tercijarnoj).

Ujedno, potrebno je sustavno raditi na prevenciji kroničnih bolesti, odnosno promjeni štetnih životnih navika koje su jedan od osnovnih uzroka pojave i razvoja tih bolesti.

Osobito je važno razvijati snažnu socijalnu osjetljivost prema osobama oštećenog vida i razviti društvo u kojem će te osobe moći normalno funkcionirati i zadovoljiti sve svoje životne potrebe.

Ova, 2017. godina je četvrta godina primjene Akcijskog plana Svjetske zdravstvene organizacije koji se odnosi na prevenciju izbježive sljepoće i oštećenja vida (2014.-2019.), a poziv na akciju povodom Svjetskog dana vida glasi "Sveobuhvatno/univerzalno zdravlje očiju".

Približno 285 milijuna ljudi u svijetu je slijepo ili slabovidno.

Od toga je 39 milijuna slijepih osoba, a 246 milijuna ima umjerena ili ozbiljna oštećenja vida.

Čak 90% oštećenja vida posljedica je kroničnih bolesti oka.

Procjenjuje se da je 19 milijuna djece u svijetu slabovidno, a 1,4 milijuna djece imalo bi korist od pravovremene rehabilitacije vida.

82% osoba oštećena vida su starije od 50 godina.

U Hrvatskoj se prati broj osoba oštećena vida, ali samo onih u kojih postoji invaliditet temeljem tog oštećenja.

Prema podacima Hrvatskog registra o osobama s invaliditetom Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo u 2016. godini registrirano je 17377 osoba s oštećenjem vida, što čini 3,4% ukupnog broja osoba s invaliditetom, uz prevalenciju od 4%.

Sljepoća je prisutna u 3326 osoba.

U Ministarstvu zdravstva je u rujnu ove godine, uoči Nacionalnog dana ambliopije, predstavljen je službeni početak rada Nacionalnog registra otkrivanja slabovidnosti.

Stručnjaci savjetuju da svakako pregledate vid ako:

-vam je vid mutan, oči su crvene, suhe ili peku;

-za vrijeme dužeg boravka ispred ekrana ili računala često osjećate napetost u očima ili glavobolju;

-imate problema tijekom noćne vožnje s prepoznavanjem znakova ili bliještanjem svjetla drugih automobila;

-bolujete od dijabetesa ili druge bolesti koja utječe na stanje vida ili u obitelji imate osobe s navedenom dijagnozom;

-držite knjigu ili novine na udaljenosti većoj od 40 cm kako biste mogli pročitati tekst;

-niste sigurni kada ste posljednji puta bili na pregledu vida.

www.stampar.hr, Nastvni zavod za javno zdravstvo Andrija Štampar