x
x

Alat za objavu kliničkih smjernica: dokument RIGHT

  10.10.2017.

Popis za pisanje i provjeru kvalitete kliničkih smjernica može pomoći autorima u razvoju smjernica, urednicima časopisa i stručnim recenzentima pri njihovu razmatranju za objavu, a zdravstvenim djelatnicima u razumijevanju i primjeni smjernica. Članak je objavljen u Liječničkom vjesniku.

Alat za objavu kliničkih smjernica: dokument RIGHT

Kvaliteta objavljenih kliničkih smjernica često je niska te ne postoje široko prihvaćene upute ili standardi za takav oblik publikacije u zdravstvenoj skrbi.

Međunarodna radna skupina RIGHT (Reporting Items for practice Guidelines in HealThcare) uspostavljena je radi rješavanja tog problema. Grupa je pratila postojeći radni okvir za razvoj smjernica ­namijenjenih prikazu rezultata zdravstvenih istraživanja i pristupu mreži EQUATOR (Enhancing the QUAlity and Transparency Of health Research). Sastavljen je popis za provjeru i dokument s objašnjenjima i argumentima.

Popis za provjeru RIGHT sastoji se od 22 elementa koje smatramo nužnima za dobro sastavljene kliničke smjernice: osnovni podaci (ele­menti 1 do 4), povjesnica (elementi 5 do 9), dokazi (elementi 10 do 12), preporuke (elementi 13 do 15), vrjednovanje i kontrola kvalitete (elementi 16 i 17), financiranje, izjava o upravljanju i upravljanje sukobom interesa (elementi 18 i 19) i ostale informacije (elementi 20 do 22).

Popis za provjeru RIGHT može pomoći autorima u razvoju smjernica, urednicima časopisa i stručnim recenzentima pri njihovu razmatranju za objavu, a zdravstvenim djelatnicima u razumijevanju i primjeni smjernica.

Radna skupina RIGHT

VEZANI SADRŽAJ > <