x
x

Nedostatak liječnika i nedovoljna izdvajanja za javnozdravstvene potrebe

  06.10.2017.

Nedostatak liječnika i nedovoljna izdvajanja za javnozdravstvene potrebe istaknuti su uoči tematske sjednice Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku kao glavni problemi javnozdravstvenog sustava u Hrvatskoj.

Nedostatak liječnika i nedovoljna izdvajanja za javnozdravstvene potrebe

Predsjednica Odbora Ines Strenja Linić istaknula je kako se želi otvoriti tema javnog zdravstva, ne samo zato što se obilježava 90 godina javnog zdravstva u Hrvatskoj već i zato jer su se promijenile ekonomske i demografske prilike u suvremenom svijetu, kojima se pogoršava kvalitetu života.

Intencija je Odbora uključiti se u pripremu novog Zakona o zdravstvenoj zaštiti, zajedno sa svim relevantnim čimbenicima zdravstvenog sustava, dodala je.

Dopredsjednik Hrvatske liječničke komore Ante Zvonimir Golem upozorio je da javno zdravstvo ne treba brkati s "državnim zdravstvom" jer je to dio medicine koji predstavlja podlogu cjelokupnoj zdravstvenoj zaštiti u Hrvatskoj.

Liječnička komora neprestano ističe da se odlaskom liječnika iz Hrvatske ugrožava i kvaliteta javnog zdravstva.

Ako nemate nositelja djelatnosti, tko će provoditi ciljeve zdravstvene politike, pojasnio je Golem i najavio da će Komora iznijeti svoje prijedloga za poboljšanje stanja.

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak upozorio je kako je u svim dijelovima Hrvatske situacija sa stručnjacima za javno zdravstvo loša, osim u četiri najveća grada.

Na natječaje u nekim županijama, koji su trajno otvoreni, nitko se ne javlja, posebice kod školske medicine ili zaštite mentalnog zdravlja.

Capak kaže da se obrazac obolijevanja ljudi u Hrvatskoj promijenio, čemu se treba prilagoditi.

Naglasio je i potrebu većeg izdvajanja za javno zdravstvo, koje sada iznosi oko 1,7%, dok Slovenija izdvaja oko 3%.

Hrvatski sabor