x
x

Epidemiološka obrada sudionika Rainbow festivala na trbušni tifus

  19.09.2017.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo je obaviješten putem informacijskog sustava Europskog centra za sprečavanje i suzbijanje bolesti (ECDC) o slučajevima trbušnog tifusa u Francuskoj i Njemačkoj kod osoba koje su sudjelovale na Rainbow Gathering festivalu na sjeveru Italije (Tramonti di Sopra).

Epidemiološka obrada sudionika Rainbow festivala na trbušni tifus

Festival alternativnog karaktera je trajao od 23. srpnja do 21. kolovoza 2017. godine i okupio oko 3.000 ljudi iz cijeloga svijeta, uključujući sudionike iz Hrvatske.

Jedan od sudionika iz Hrvatske je obolio od trbušnog tifusa i liječi se u bolnici. Bolest je laboratorijski potvrđena u nadležnom zavodu za javno zdravstvo.

Prema raspoloživim informacijama znamo za još nekoliko osoba iz Hrvatske koje su sudjelovale na istom festivalu u Italiji.

Mole se svi sudionici Rainbow festivala da se jave izabranom liječniku ili u teritorijalno nadležni zavod za javno zdravstvo u epidemiološku ambulantu, radi epidemiološke obrade, neovisno o prisutnosti ili odsustvu simptoma bolesti.

Inače, napominjemo da se u Hrvatskoj zadnjih godina bilježe isključivo pojedinačni uvezeni slučajevi trbušnog tifusa iz inozemstva.

Na sljedećem linku možete pronaći termine i mjesta održavanja sljedećih Rainbow Gathering festivala od kojih su neki trenutno u tijeku: http://festivalsandretreats.com/rainbow-gatherings-in-europe-2016/

Izvor: hrvatski zavod za javno zdravstvo, www.hzjz.hr