x
x

Zubna putovnica

  13.09.2017.

Potreba za poboljšanjem oralnog zdravlja u Republici Hrvatskoj na temelju zdravstvenih pokazatelja i lošeg oralnog zdravstvenog stanja, rezultirala je programom pod nazivom »Zubna putovnica«, sukladno Strateškom planu promicanja i zaštite oralnog zdravlja 2015.-2017. godina.

Zubna putovnica

Početkom školske godine 2017./2018. učenici 6. razreda svih osnovnih škola u Republici Hrvatskoj zajedno s drugim aktivnostima školske medicine (cijepljenje protiv hepatitisa B, skrining na skoliozu i sl.) dobiti će obrazac „Zubna putovnica“. Učenici se javljaju doktoru dentalne medicine na pregled i ispunjavanje obrasca te ispunjen obrazac vraćaju školskom liječniku. U drugom polugodištu školske godine 2017./2018. program će se nastaviti za upis u prvi razred osnovne škole kada školska medicina provodi sistematske preglede djece čiji sastavni dio je i pregled kod doktora dentalne medicine.

Na isti način »Zubna putovnica« je u školskoj godini 2016./2017. provedena u Splitsko-dalmatinskoj i Primorsko-goranskoj županiji u 6. razredima i kod upisa u 1. razred osnovne škole, te u Vukovarsko-srijemskoj županiji, Sisačko-moslavačkoj županiji i Gradu Zagrebu kod upisa u 1. razred osnovne škole.

Cilj programa je poboljšati oralno zdravlje i zdravstveno ponašanje školske djece upućivanjem svih učenika u 6. razredu i kod upisa u 1. razred osnovne škole na pregled doktoru dentalne medicine. Putem „Zubne putovnice“ taj pregled postaje prilika za bolje upoznavanje roditelja i djeteta s doktorom dentalne medicine,  dobivanja osnovnih informacija i smjernica za očuvanje zdravlja zubi i usne šupljine, početak sanacije i dogovor oko kontrolnog pregleda u cilju stjecanja navike redovitih posjeta. Školsko doba je vrijeme kada se trajno stječu navike te stvara briga i odgovornost za zdravlje.

Rezultati provedenih aktivnosti će se primijeniti u svrhu identificiranja problema u ostvarivanju prava djece na dentalnu zdravstvenu zaštitu i evaluaciju aktivnosti na području promicanja i unaprjeđenja oralnog zdravlja, prevencije karijesa i parodontnih bolesti i organizaciji zdravstvene zaštite u sklopu školske i dentalne medicine.

Organizatori programa su Ministarstvo zdravstva i Hrvatski zavod za javno zdravstvo u suradnji s Hrvatskim zavodom za zdravstveno osiguranje, Hrvatskom komorom dentalne medicine (HKDM), Hrvatskom liječničkom komorom (HLK) i županijskim zavodima za javno zdravstvo. Važna je i podrška Ministarstva znanosti i obrazovanja te županijskih ureda nadležnih za zdravstvo i obrazovanje. Osnovni provoditelji programa su doktori školske i dentalne medicine.

Izvor: hrvatski zavod za javno zdravstvo, www.hzjz.hr