x
x

Veganska prehrana kod male djece

  07.09.2017.

Stručnjaci upozoravaju da mala djeca koja su na veganskoj bez nadzora liječnika i nutricionista mogu imati ozbiljan nedostatak vitamina B12, kalcija, cinka i visokokvalitetnih proteina što se posljedično može negativno odraziti na rast i razvoj te djece.

Veganska prehrana kod male djece

Izrazito je teško osigurati zdravu i uravnoteženu vegansku prehranu kod male djece. U slučaju neadekvatne veganske prehrane moguće su pojave ireverzibilnih kognitivnih i neuroloških oštećenja koje u iznimnim slučajevima mogu dovesti i do smrti djeteta. Stoga ukoliko roditelji iz osobnih razloga inzistiraju na provedbi veganske prehrane kod vlastitog djeteta, nužno je strogo praćenje nutricionističkih smjernica kako bi prehrana djeteta bila nutritivno adekvatna. 

Mala djeca na veganskoj prehrani imaju najveći rizik od nedostatka vitamina B12 budući da je isti isključivo zastupljen u namirnicama životinjskog podrijetla. Posljedice dugoročnog nedostatka vidljive su u pogreškama prilikom sinteze DNA, poremećaju pravilnog rada živčanog sustava te trajnim hematološkim i neurološkim poremećajima. Kod male djece na veganskoj prehrani također je prisutan rizik od nedostatka proteina i kalcija koji je u praksi dodatno povišen zbog pogrešne informiranosti roditelja. Naime, često se stvara kriva percepcija da su biljni napitci poput napitka od riže, badema ili pak soje prikladna zamjena za mlijeko životinjskog podrijetla, međutim nutritivna i zaštitna vrijednost je bitno drugačija. Stoga stručnjaci u svrhu otklanjanja pogrešnih nutritivnih stavova savjetuju deklariranje mlijeka biljnog podrijetla pod kategoriju ''napitaka''. 

Za razliku od veganske prehrane, raznovrsna lakto-ovo-vegetarijanska i semi-vegetarijanska prehrana smatraju se sigurnima za malu djecu. Međutim, i tu činjenicu valja uzeti s rezervom budući da je broj dosada provedenih istraživanja na tom polju relativno malen, a k tome se u rezultatima višestruko naglašavaju blagotvorni učinci dok se potencijalno štetni učinci gotovo i ne spominju. 

Izvor: Spink Health 

Izvor: www.vitamini.hr