x
x

Nedostatak vitamina D prenatalno i postnatalno

  05.09.2017.

Novo je istraživanje otkrilo da nedostatak vitamina D kod trudnica može negativno utjecati na normalan razvoj djeteta.

Nedostatak vitamina D prenatalno i postnatalno

Znanstvenici su istraživanje proveli na sveukupno 7065 parova majki i djeteta. Prikupili su podatke o koncentraciji vitamina D u trudnoći te kasnije i podatke o mentalnom razvoju novorođenčadi od 6 do 42 mjeseca. U 7. godini ispunili su Upitnik snaga i poteškoća (SDQ), s 8 godina im je izmjeren kvocijent inteligencije, a s 9 godina sposobnost čitanja. Također im je evaluirana i sposobnost koordinacije te fini motorički pokreti. 

Rezultati su pokazali da su djeca majki s nedostatkom vitamina D imala usporeni razvoj motoričkih pokreta s 30 mjeseci, uključujući i fine motoričke pokrete, te umanjenu socijalnu kompetenciju s 42 mjeseca, što nije bio slučaj kod djece čije su majke imale normalne razine vitamina D.

Znanstvenici zaključuju da nedostatak vitamina D u trudnoći može imati ozbiljne posljedice na socijalni i motorički razvoj djece mlađe od 4 godine. Stoga je vrlo važno spriječiti nedostatak vitamina D kod majke u trudnoći te osigurati pravilan razvoj djeteta tijekom ključnih godina njegovog života. 

www.vitamini.hr