x
x

Dijeta za prezaposlene

  Sandra Krstev Barać

  22.08.2017.

Realnost današnjeg užurbanog stila života jest nemogućnost da se posveti dovoljno vremena pravilnoj prehrani i redovitoj tjelovježbi.

Dijeta za prezaposlene

Imajući na umu hektički život zaposlenih ljudi dr. Melina Jampolis napisala je knjigu „The Busy Person's Guide to Permanent Weight Loss“ u kojoj donosi svoju dijetu za (pre)zaposlene bez žrtvovanja vremena i brojnih obaveza. Osim što je doktorica, Melinda Jampolis je i nutricionist s bogatim iskustvom pomaganja pojedincima da smršave, održe postignutu tjelesnu masu i budu zdravi.

Sedam stupova dijete

Dr. Jampolis zna da se isti princip dijete ne može apsolutno primijeniti na svakoga stoga donosi niz savjeta koje svatko prilagođava vlastitom životnom stilu. Dijeta se temelji na sedam principa koji redom glase:

Povećaj volumen hrane odnosno jedi hranu bogatu vodom i hranjivim tvarima, a siromašnu kalorijama. Konkretno, na jelovniku planiraj puno voća, povrća, juha i niskomasnih mliječnih proizvoda. Hrana bogata vlaknima je također važan dio dijete stoga uvrsti cjelovite žitarice i mahunarke u prehranu. Slijedeći ovaj princip nije potrebno smanjivati porcije čime se izbjegava gladovanje.

Ograniči unos tekućih kalorija jer je vrlo lako pretjerati s unosom zaslađenih gaziranih napitaka, sokova, sportskih napitaka i alkoholnih pića i nesvjesno unijeti previše energije koja se zatim skladišti u masno tkivo.

Budi uvijek „spremna“ na poslu bez obzira na količinu stresa. Konkretno na radnom mjestu se okruži svježim i suhim voćem, orašastim plodovima i niskomasnim jogurtima kako bi u trenucima kada ti „padne šećer“ posegnula za niskokaloričnim opcijama. Također, autorica dijete preporuča da jedeš iz manjih posuda i piješ iz manjih čaša kako bi lakše kontrolirala porcije.

Ne vježbaj samo u teretani jer je jasno da je zaposlenima teško postići preporučenih pola sata intenzivne tjelovježbe svakodnevno. Za veću tjelesnu aktivnost koristi stepenice umjesto lifta, hodaj ili idi bicikom na posao, u uredu hodaj dok telefoniraš, umjesto u kino otiđi na kuglanje, operi auto sama umjesto u autopraonici i sl.

• Ne razmišljaj na način „sve ili ništa“ budući da nitko nije savršen i povremeno uživanje u omiljenoj hrani neće uništiti postignute rezultate.

Planiraj unaprijed osobito obroke na poslu. Salate od tjestenine ili raznih žitarica s povrćem, sirom, mahunarkama ili piletinom s grilla je vrlo lako napraviti, oduzimaju tek malo vremena i štede tvoj budžet. Također, prouči unaprijed jelovnik restorana gdje ideš na poslovni ručak ili večeru kako bi bila spremna odabrati optimalni obrok.

Uvijek imaj plan B, ako zbog poslovnih obaveza ne stigneš na planiranu tjelovježbu ili ponijeti ručak sa sobom. U torbi uvijek imaj proteinske pločice ili suho voće kako bi utažila glad između obaveza, a tjelovježbu nadoknadi šetnjom ili drugom aktivnošću koja ne oduzima tvoje dragocjeno vrijeme.

Brojač unosa ugljikohidrata 

Jedinstven dio dijete dr. Meline Jampolis je tzv. brojač ugljikohidrata koji je dostupan u knjizi a otkriva koliko složenih ugljikohidrata unosiš dnevno. Riječ je tablici u kojoj su popisane namirnice bogate škrobom, a koje bi trebalo izbjegavati (kruh, krumpir, bijela riža...). Prema autorici, umjereno tjelesno aktivna osoba dnevno smije unijeti 3 porcije škrobnih namirnica dnevno, a zamijeniti ih valja cjelovitim namirnicama bogatim vlaknima. Također, valja ograničiti unos masti te povećati unos proteina. 

U knjizi, dr. Jampolis donosi i jednostavne recepte, savjete kako jesti u restoranima, shopping listu i sl. Također, svima preporuča unos omega-3 masnih kiselina u obliku dodatka prehrani, ali i multivitaminske pripravke. 

Prednosti dijete

Dijeta donosi niz praktičnih savjeta kako uz malo vremena postignuti ostvarivi cilj u modifikaciji prehrambenih navika i tjelesne aktivnosti. Unatoč propragiranju dodataka prehrani naglasak je na zdravom životnom stilu koji je nužan za postizanje i održanje vitke linije. Gubitak kilograma je postepen čime nema rizika od jo-jo efekta. Također, nema gladovanja niti zabranjenih namirnica.

Nedostaci dijete

Iako je naglasak na uravnoteženoj i raznolikoj prehrani, u osnovi autorica preferira unos proteina, a unos ugljikohidrata je znatno manji nego što predlažu nutricionističke preporuke. Također, moguć je prenizak unos masti nužnih za normalno funkcioniranje organizma.

Liberalni savjeti nisu primjereni za osobe koje motivira strukturirani plan mršavljenja. Također, nedostaju konkretne količine pojedinih skupina namirnicama i porcije čime je u stvari riječ o općenitim savjetima, a ne programu za pojedinca.

Primjer jelovnika

Doručak

• Omlet s povrćem, kruh

Međuobrok

• Proteinska pločica

Ručak

• Rižoto s piletinom, salata

Međuobrok

• Voće po želji

• jogurt

Večera

• Gusta povrtna juha