x
x

Okvirne smjernice za prioritetne liste čekanja nisu jasne

  16.08.2017.

Očitovanje KOHOM-a i HUBOL-a na dopis HZZO-a i MIZ-a o okvirnim smjernicama u prioritetnim indikacijama

Okvirne smjernice za prioritetne liste čekanja nisu jasne

Krajem lipnja ove godine MIZ je krenuo s uvođenjem tzv. “prioritetnih lista čekanja“ uz obvezu obiteljskog liječnika da pacijente naruči na pregled ukoliko sumnja da se radi o bolesti ili stanju koji ne mogu čekati uobičajene termine u bolnici. Nažalost, obiteljski liječnici su o tome upoznati putem medija bez ikakvih prethodnih konzultacija i savjetovanja te im je opcija „prioritetno“ odmah implementirana u programe.

Nakon što je KoHOM uputio otvoreno pismo Ministarstvu zdravstva HZZO-u zbog načina uvođenja „ prioritetnih lista“ s upozorenjem na slabosti, ali i mogućnosti najavljenog pilot projekta te prijedlozima za poboljšanje, nije naišao na pozitivan odgovor i razumijevanje.

Stoga je Hrvatski liječnički zbor (HLZ) donio 09. srpnja 2017. godine tzv. okvirne smjernice u kojima su navedene indikacije za naručivanje pacijenata na prioritetne liste čekanja u bolničkim zdravstvenim ustanovama, u sklopu pilot projekta Ministarstva zdravstva (eNaručivanje – Prioritetno naručivanje pacijenta). Potonje se odnosi na upute liječnicima iz Primarne zdravstvene zaštite (PZZ) s ciljem da ih se usmjeri kako prepoznati pacijenta koji treba prioritetni specijalistički pregled u bolničkoj ustanovi.

KoHOM i HUBOL ne podržavaju donesene okvirne smjernice jer nisu jasne, medicinski utemeljene, niti ciljane. Njihova primjena u svakodnevnoj praksi neće biti moguća jer će stvoriti niz nejasnoća i nedoumica za liječnika u PZZ-u te će posljedično opteretiti bolničke specijaliste uz stvaranje nepotrebnog dodatnog kaosa. Prema predloženim smjernicama gotovo svaki pacijent može postati prioritetan jer smjernice nalažu kako većina općih simptoma iz svih medicinskih specijalnosti može pacijenta svrstati u kategoriju prioritetnog pacijenta.

Cijeli tekst dostupan je na stranicama KoHOM-a