x
x

Svjetski humanitarni dan, 19. 8.

  Marija Škes, mag. educ. reh.

  19.08.2017.

Opća skupština Ujedinjenih naroda je u prosincu 2008. godine povodom godišnjice bombardiranja sjedišta Ujedinjenih naroda u Bagdadu, Irak, 2003. godine proglasila 19. kolovoza Svjetskim humanitarnim danom kojim se odaje priznanje humanitarnim djelatnicima koji riskiraju živote u humanitarnoj službi i poziva ljude da se zauzmu za humanitarno djelovanje.

Svjetski humanitarni dan, 19. 8.

Ciljevi obilježavanja Svjetskog humanitarnog dana:

  • učinkovitije informiranje javnosti o humanitarnim zajednicama, o tome što humanitarni djelatnici rade i izazovima s kojima se suočavaju;

  • nevladinim i međunarodnima tijelima i agencijama UN-a daje se prilika da pokažu svoje humanitarne aktivnosti;

  • odavanje počasti onima koji su umrli ili su ozlijeđeni tijekom svog humanitarnog rada. 

Obilježavanje Svjetskog humanitarnog dana ujedno je i prilika kada trebamo preispitati vlastite živote i razmisliti što mi možemo učiniti kako bismo pomogli ljudima koji su izloženi različitim životnim poteškoćama i dugotrajnim sukobima.

Humanost (čovječnost, ljudskost) je pojam koji predstavlja skup vrijednosti koje čine čovjeka onime što on jest (pozitivno i negativno). Također se odnosi na poštivanje vrijednosti kao što su sreća, dobrobit pojedinca, solidarnost, dostojanstvo, identitet, život, razvoj, sloboda. Humanost znači djelovati - pomagati drugima bez obzira na to koje su rase, nacionalnosti, spola, starosti, vjere i bez obzira na to jesu li ljudi, životinje ili priroda koja nas okružuje. Čovječnost je temelj za postojanje ljudskih prava. Kršenje tih prava tijekom povijesti, ali i danas predstavlja ponekad zločin protiv čovječnosti. Osobine humane osobe su osjećajnost, brižnost, odgovornost, milosrdnost, požrtvovnost, nježnost. Takva osoba stvara bolji svijet za sve koji u njemu žive. Humani čovjek je dobro-činitelj, a ta riječ mnogo bolje objašnjava značenje humanosti: činiti dobro!

Cijeli tekst dostupan na: www.stampar.hr