x
x

Za značajan dio mišićnih nuspojava statina odgovoran nocebo efekt

  Klara Čičić, dr. med.

  07.06.2017.

Pacijenti koji su bili svjesni da uzimaju statine češće su iskusili nuspojave za razliku od onih koji nisu znali da ih uzimaju, pokazalo se u randomiziranoj dvostruko slijepoj kliničkoj studiji.

Za značajan dio mišićnih nuspojava statina odgovoran nocebo efekt

Nakon praćenja i analize, pokazalo se da su dvije slijepo randomizirane skupine imale sličan udio mišićnih tegoba. No, u neslijepo randomiziranim skupinama bilo je značajno više prijavljivanja mišićnih tegoba, i to češće među onima koji su uzimali statine nego među onima koji nisu (1,26% prema 1% godišnje).

U dosadašnjim randomiziranim istraživanjima navodi se da su statini rijetko povezani s miopatijom, no u opservacijskim studijama svaka peta osoba na statinima prijavljuje bol ili slabost u mišićima.

Kako bi razjasnili ovu razliku, znanstvenici su ponovo analizirali veliku studiju objavljenu u časopisu Lancet u kojoj je sudjelovalo 10.000 osoba s hipertenzijom koji su randomizirani na uzimanje atorvastatina (10mg).

Nocebo efekt je, suprotno placebo efektu, subjektivno iskustvo negativnih simptoma, u ovom slučaju miopatije, nakon uzimanja nedjelotvorne tvari. Može nastati primjerice radi negativnih očekivanja pacijenta ili negativne sugestije liječnika. Miopatijom se smatra bol u mišićima ili slabost mišića uz povišene razine kreatin kinaze.