x
x

Uporaba duhana i duhanskih proizvoda među mladima u Hrvatskoj

  01.06.2017.

Ukupno je 47,2 % učenika uopće pušilo bilo kakav oblik duhanskog proizvoda; u trenutku popunjavanja ankete 17,3 % ih je konzumiralo bilo koji duhanski proizvod (najmanje jedanput u posljednjih 30 dana), 14,6% je pušilo cigarete, a 10,0 % ih je upotrebljavalo e-cigarete. Osim toga, 17,5% onih koji nikada nisu koristili duhanske proizvode, podložno je korištenju duhanskih proizvoda u budućnosti.

Uporaba duhana i duhanskih proizvoda među mladima u Hrvatskoj

Od ukupnog broja učenika koji su sudjelovali, 27% ih je smatralo da učenici koji puše imaju više prijatelja, a 21,3% učenika smatra da su privlačniji učenici koji puše.

Od sadašnjih pušača 61,8 % cigarete kupuje u dućanu, a 56,9 % onih koji su cigarete kupili u dućanu NISU bili spriječeni u kupnji zbog svoje dobi.

Među učenicima sudionicima ankete 60,1 % ih živi u domu gdje drugi puše, a 60,9% su bili izloženi duhanskom dimu u bilo kojem zatvorenom javnom mjestu. U pogledu duhanskog dima iz okoliša, 82,8% preferiraju zabranu pušenja u zatvorenim javnim mjestima, a 67,3 % ih misli da je dim od drugih štetan i za njih. Što se tiče privatnog života, 53,9 % učenika je odgovorilo da im jedan ili više roditelja puši.

Od sadašnjih pušača, 37,4 % je odgovorilo da žele prestati pušiti, a 59,4 % ih je pokušalo prestati pušiti tijekom protekle godine. U vezi s pokušajima prestanka, 11,7 % sadašnjih pušača je odgovorilo da su primili pomoć u pokušaju da prestanu pušiti.

Tijekom proteklih 30 dana je 51,8 % učenika vidjelo poruke protiv pušenja u medijima. Premda je u Hrvatskoj zabranjeno reklamiranje i sponzoriranje duhanskih proizvoda, 34,5 % je primijetilo reklame za duhan ili promocije na prodajnim mjestima, a 68,3 % da su u istom razdoblju primijetili nekoga tko koristi duhanski proizvod na televiziji, videozapisima ili filmovima. Do 12,3 % ih ima predmet s logotipom duhanske tvrtke, a 5,4 % ih je potvrdilo da im je nacionalni predstavnik duhanske kompanije ponudio besplatne cigarete.

Tijekom protekle godine 67,6 % učenika je u razredu učilo o štetnostima pušenja.

U Hrvatskoj je GYTS proveden 2016. godine od strane Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. Ukupna stopa odaziva bila je 95,8 %. U istraživanju je sudjelovalo ukupno 3.250 učenika 7. i 8. razreda osnovne škole i 1. razreda srednje škole, od kojih je 2991 bilo u dobi od 13-15 godina. Izvješće daje podatke za učenike u dobi 13-15 godina.

Metodologija GYTS-a pruža odličan okvir za praćenje i vođenje provedbe školskih programa za nadzor duhana usuglašen sa zahtjevima FCTC-a.

Rezultati ove ankete će se široko diseminirati i, u idealnom slučaju, koristiti za usvajanje i provedbu učinkovitih zakonskih mjera za prevenciju i smanjenje konzumacije duhana, nikotinske ovisnosti i izloženosti duhanskom dimu.

SVJETSKO ISTRAŽIVANJE O UPORABI DUHANA U MLADIH, Zagreb 2017 (pdf)

Izvor: Hrvatski zavod za javno zdravstvo, www.hzjz.hr