x
x

Nova knjiga: Prirođene srčane greške od dječje do odrasle dobi

  26.05.2017.

Pozivamo Vas na predstavljanje knjige “Prirođene srčane greške od dječje do odrasle dobi“, autori: Ivan Malčić, Anton Šmalcelj, Darko Anić, Danijel Planinc i suradnici. Predstavljanje će se održati u srijeda, 31. svibnja. 2017. godine, u 19, 00 sati u „Kući srca“, Ilica 5/II, Zagreb.

Nova knjiga: Prirođene srčane greške od dječje do odrasle dobi

Dinamičan razvoj pedijatrijske kardiologije i pedijatrijske kardiokirurgije, ali i pridruženih specijalnosti (neonatologija, anestezija, perfuzija, intenzivna postoperacijska skrb) doveli su našu struku do razine da više od 90 % djece s prirođenim srčanim greškama (PSG) i drugim srčanim bolestima doživljavaju odraslu dob. Taj je proces započeo najprije u razvijenim zemljama, tako da se na razini AEPC-a (Association of European Paedietric Cardiology) ovaj problem naglašava već 20 godina.

Posljednjih je godina i u našoj zemlji ovo postao praktički javnozdravstveni problem. Prema egzaktnim kliničkim epidemiološkim istraživanjima ukupna smrtnost prirođenih srčanih grešaka u Hrvatskoj u dječjoj dobi ne prelazi 5 %, što je standard i u razvijenm zemljama. Stoga, bez daljnjega, ovom problemu valja i u Hrvatskoj posvetiti veliku pozornost kako ne bismo zapali u fazu kritičnog zakašnjenja. Naime, neovisno o uspješnosti liječenja i najtežih PSG u dječjoj dobi, one upravo s prijelazom u odraslu dob poprimaju osobito teške komplikacije.

Pedijatrijski kardiolozi ne bi ispunili svoju obvezu ako ne bi obuhvatili razdoblje od fetalne kardiologije do prijelaza u odraslu dob tako da nesebično i kolegijalno prenose svoje znanje i iskustva na timove koji će se brinuti za odrasle s prirođenim srčanim greškama (OPSG).

Posljednjih se godina upravo i odigrava taj proces tako da se organiziraju zajednički tečajevi koji uglavnom nose naziv »Odrasli s prirođenim srčanim greškama« ili »Pridođene srčane greške od fetalne do odrasle dobi«, ali i na način da se zajedničkom raspravom na tjednoj osnovi nastoji bolesnicima koji su doživjeli odraslu dob i dalje omogućiti što temeljitije zbrinjavnje. Osim prenošenja teoretskih znanja, vještina u dijagnosticiranju i metodama liječenja, dužni smo raspravljati s adultnim kardiolozima o liječenju aritmija, srčane insuficijencije, u prvom redu desne klijetke, napretku u intervencijskoj dijagnostici i kriterijima za pojedina stanja, ali i zajednički unaprjeđivati novije metode u dijagnosticiranju (MR, CT, radionuklidne metode) i liječenju (suvremena medikamentozna terapija i eletkroterapija).

Aprokismativnim izračunima na osnovi populacijskih i kliničih epidemioloških studija, spoznajemo da u Hrvatskoj već ima 10.000 odraslih sa srčanim bolestima koje su uspješno liječene u dječjoj dobi (PSG, aritmije, kardiomiopatije), tako da se taj broj izjednačava u odnosu na dječju dob, dok u vrlo razvijenim zemljama broj OPSG bolesnika nadmašuje broj pedijatrijskih kardiopata. Upravo su ove spoznaje bile poticaj da uz svekolike aktivnosti koje su u tijeku kod prožimanja kardioloških i kardiokirurških timova u našoj zemlji pristupimo stvaranju jedne knjige koja će obuhvatiti velikim dijelom poglavlja koja proizlaze iz ovog javnozdravstvenog problema.

Okupili smo releventne stručnjake iz naše zemlje koji su ispunili svojim rukopisoma ovu knjigu, u uvjerenju da ćemo time unaprijediti našu, sada zajednički struku, ne samo u našoj zemlji već i šire. Nadamo se da iz stranica ove knjige izvire ljubav prema struci kojoj poklanjamo svoj profesionalni život kao i prema Zemlji koju smo dužni braniti i unaprjeđivati na fronti koja nam je određena sudbinom.

prof. dr. sc. Ivan Malčić

  • Godina izdanja: 2017.
  • ISBN: 978-953-176-768-2
  • Napomena: Autori: Ivan Malčić, Anton Šmalcelj, Darko Anić, Danijel Planinc i suradnici
  • Opseg: 428 str.
  • Težina: 1350 g