x
x

Rizik od infarkta miokarda raste već u prvom tjednu korištenja NSAIL?

  Petra Štefanac, mag. pharm.

  11.06.2017.

Uzimanje NSAIL-a tijekom samo jednog tjedna povezano je s povećanim rizikom od infarkta miokarda, govori meta-analiza objavljena u The BMJ.

Rizik od infarkta miokarda raste već u prvom tjednu korištenja NSAIL?
Rezultati ove studije trebaju biti upozorenje za opreznije korištenje ove popularne skupine lijekovanesteroidnih antireumatika, posebno kod pacijenata koji već imaju povećan kardiovaskularni rizik.

Općeprihvaćena je činjenica da NSAIL povećavaju rizik od infarkta miokarda, no studije koje su se bavile ovim problemom obično su imale mali uzorak i ne može se dobro generalizirati na osnovu tih studija. Obično nisu obuhvaćale osobe koje već imaju povećan kardiovaskularni rizik ili kardiovaskularnu bolest.

Proučavajući medicinske podatke, istraživači su našli 61.000 slučajeva infarkta miokarda i 385.000 pacijenata koji su služili kao kontrolna skupina. Podaci su pokazali da uzimanje NSAIL-a (diklofenak, naproksen, ibuprofen i celekoksib) povećava rizik od akutnog infarkta miokarda. Za celekoksib rizik nije bio veći nego za druge NSAIL.

Rizik je najviše porastao tijekom prvog tjedna korištenja, a nakon mjesec dana rizik nije bio veći nego ranije. Također, više doze povezane su s većim rizikom. Rezultati ove studije trebaju biti upozorenje za opreznije korištenje ove popularne skupine lijekova, posebno kod pacijenata koji već imaju povećan kardiovaskularni rizik.