x
x

Duboka mozgovna stimulacija pomaže oboljelima od anoreksije

  Petra Štefanac, mag. pharm.

  26.04.2017.

Konvencionalna terapija anoreksije uključuje psihološku terapiju koja treba ispraviti kognitivni poremećaj povezan sa samopouzdanjem, hranjenjem i nezadovoljstvom vlastitim tijelom te promjene u ponašanju kako bi se popravile navike hranjenja.

Duboka mozgovna stimulacija pomaže oboljelima od anoreksije

Anorexia nervosa je psihološka bolest u kojoj do izgladnjivanja najčešće dolazi zbog nezadovoljstva vlastitim tijelom. Kada je bolest refraktorna, a konvencionalna terapija više ne daje rezultate, potrebno je tražiti nove terapijske mogućnosti. Jedna od mogućnosti je kirurška metoda duboke mozgovne stimulacije (Deep brain stimulation, DBS) ciljanih centara u mozgu.

Tijekom 12 mjeseci grupa od 16 pacijenata bila je podvrgnuta DBS-u. Svi su pacijenti bili u dobi od 20 – 60 godina i imali su dijagnozu anoreksije koja je kronična ili rezistentna na terapiju. Ispitivana je sigurnost DBS-a, a zatim i promjene u BMI-u, raspoloženju, anksioznosti i ostalim ponašanjima povezanima s anoreksijom.

Najčešća neželjena pojava bila je bol povezana s kirurškim rezom ili pozicioniranjem koja je zahtijevala primjenu oralnih analgetika tijekom 3-4 dana (31% pacijenata). 44% pacijenata imalo je nuspojave povezane s temeljnom bolesti, poput neravnoteže elektrolita. U vrijeme operacije prosječni BMI iznosio je 13,83, a 88% pacijenata imalo je prateće poremećaje raspoloženja ili anksiozne poremećaje. Nakon 12 mjeseci, prosječni BMI iznosio je 17,34 i primijećeno je značajno poboljšanje depresije i anksioznosti.

Rezultati ove studije daju za zaključiti kako je DBS učinkovita i sigurna metoda liječenja refraktorne, kronične anoreksije koja, osim na ponašanja povezana s anoreksijom, djeluje i na prateće poremećaje raspoloženja i anksiozne poremećaje.