x
x

Spolni hormoni i androgena alopecija

  Petra Štefanac, mag. pharm.

  21.04.2017.

Najčešći oblik gubitka kose je androgena alopecija. Zahvaća više od 50% muškaraca starijih od 50 godina, a može se javiti i kod žena.

Spolni hormoni i androgena alopecija

Među genetski predisponiranim pojedincima androgena alopecija javlja se ovisno o odgovoru na androgene hormone. Smanjuje se veličina folikula, smanjuje se trajanje anagena, a sve je više folikula u fazi telogena s minijaturizacijom folikula. U studijama in vitro pokazalo se da estrogen i testosteron inhibiraju rast dlaka što može značiti da ti hormoni kontroliraju rast kose.

U studiji u sjeveroistočnoj Njemačkoj istraživana je povezanost koncentracije spolnih hormona i gubitka kose kod opće populacije muškaraca. Koncentracija hormona mjerena je LC-MS/MS tehnikom, a dermatolog je procijenio ima li muškarac alopeciju i, ako ima, o kojem se stadiju radi.

Pokazalo se da nema povezanosti između koncentracije spolnih hormona i gubitka kose. Uspoređujući muškarce koji imaju i koji nemaju alopeciju, nije pronađena značajna razlika u razini hormona, osim nešto niže koncentracije dehidroepiandrosteron sulfata kod muškaraca s alopecijom.