x
x

Odobren prvi lijek za tardivnu diskineziju

  Petra Štefanac, mag. pharm.

  14.04.2017.

Američka agencija za hranu i lijekove (FDA) odobrila je prvi lijek za liječenje tardivne diskinezije kod odraslih – valbenazin, VMAT2 inhibitor.

Odobren prvi lijek za tardivnu diskineziju

Tardivna diskinezija je neurološki poremećaj koji se očituje nevoljnim ponavljanim pokretima, najčešće čeljusti, usana i jezika, a ponekad i ekstremiteta. Može se javiti kao nuspojava starijih antipsihotika pri duljem korištenju tih lijekova, a još nije jasno zašto se kod nekih ljudi javlja, a kod drugih ne.

Učinkovitost valbenazina dokazana je u kliničkoj studiji sa 234 sudionika koji imali tardivnu diskineziju barem 3 mjeseca. U usporedbi s placebo skupinom, kod pacijenata koji su primali lijek uočeno je značajno smanjenje nevoljnih ponavljanih pokreta nakon 6 tjedana studije.

Od nuspojava najznačajnije su pospanost i produljenje QT intervala. Pacijenti koji uzimaju valbenazin ne bi trebali voziti automobili niti upravljati strojevima, a treba se izbjegavati kod pacijenata koji imaju urođeno produljenje QT intervala ili aritmije povezane s QT intervalom.

FDA