x
x

100. godišnjica utemeljenja Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu

  12.04.2017.

Po prvi puta u Hrvatskoj izveden oratorij Mors et vita (Smrt i život) povodom 100. godišnjice utemeljenja Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu

100. godišnjica utemeljenja Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu

Povodom 100. godišnjice utemeljenja Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Muzička akademija Sveučilišta u Zagrebu u višegodišnjoj uspješnoj suradnji s Akademijom likovnih umjetnosti, Akademijom dramske umjetnosti i Arhitektonskim fakultetom/Studijem dizajna pripremila je novi zajednički projekt Charles Gounod: Smrt i život.

Solisti, zbor i simfonijski orkestar Muzičke akademije u Zagrebu pod ravnanjem maestra Tomislava Fačinija izveli su u subotu, 8. travnja 2017. godine u prepunoj KD Vatroslava Lisinskog u sklopu ciklusa Lisinski subotom izbor iz oratorija Charlesa Gounoda Mors et Vita (Smrt i život).

U projektu izradom animacija sudjelovali su studenti i mentori Akademije likovnih umjetnosti, studenti Akademije dramskih umjetnosti pod mentorstvom svojih nastavnika oblikovali su zvuk i svjetlo, a studentice Studija dizajna pri Arhitektonskom fakulteta uz pomoć mentora oblikovale su plakat i naslovnicu programske knjižice koja se nalazi OVDJE.

Prof.dr.sc. Marijan Klarica, dekan Fakulteta istaknuo je:

“Na programu je, koliko nam je poznato, prva izvedba u Hrvatskoj oratorija Mors et vita (Smrt i život) za soliste, zbor i orkestar, francuskog romantičarskog skladatelja Charlesa Gounoda. Oratorij je produkt suradnje simfonijskog orkestra, zbora i solista Muzičke akademije, Akademije dramske umjetnosti, Akademije likovnih umjetnosti i Arhitektonskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Ova izvedba oratorija Smrt i život posvećena je obilježavanju stote obljetnice Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu koja je važan događaj ne samo na Sveučilištu u Zagrebu nego i u cijeloj Hrvatskoj. U proteklih sto godina postojanja, Medicinski fakultet Sveučilišta u Zagrebu sa svojim djelatnicima i studentima uvijek je nastojao obavljati svoju zadaću na najvišoj razini na dobrobit zdravlja svih stanovnika Hrvatske, bez obzira na uvjete u kojima se nalazi. Medicinski fakultet je od samog osnutka bio i ostao, u sklopu Sveučilišta u Zagrebu, najveća, najsloženija i znanstveno najjača sastavnica. Usprkos problemima, zahvaljujući Medicinskom fakultetu, hrvatska je medicina prema međunarodnim parametrima i većini ocjenskih ljestvica iznadprosječno uspješan segment hrvatske znanosti i struke. Značenje Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu za funkcioniranje zdravstvenog sustava je neprocjenjivo jer je taj Fakultet osnovao sve medicinske fakultete u zemlji i većinu u susjedstvu, omogućio testiranje i uvođenje novih dijagnostičkih i terapijskih postupaka u zdravstvene ustanove te obrazovao i odgojio najveći broj zdravstvenih djelatnika (liječnika i sestara) do najviših razina. Kao što je to bilo i u prijašnjim teškim razdobljima, želimo da i ubuduće Fakultet ostvaruje najviše standarde struke, znanosti i nastave i uspješno se bori za materijalnu i kadrovsku osnovu kako bi obrazovao i odgojio nove generacije zdravstvenih djelatnika i omogućio funkcioniranje našega zdravstvenog sustava.”