x
x

Zašto lice zla uvijek ima dermatoloških problema?

  Petra Štefanac, mag. pharm.

  09.04.2017.

U studiji objavljenoj u časopisu JAMA analizirani su dihotomni dermatološki prikazi filmskih heroja i zlikovaca.

Zašto lice zla uvijek ima dermatoloških problema?

Simbolički dermatološki prikazi vrlo se često koriste u filmovima kako bi dočarali kontrast između moralnih karakteristika likova. Najčešće karakteristike koje se koriste u tu svrhu su ožiljci na licu, alopecija, duboke bore, bradavice, velike tetovaže i albinizam ili sivkasta put. Unatoč prigovorima skupina oboljelih od različitih dermatoloških bolesti, čini se da Hollywood ne odustaje od svog uspješnog recepta za stvaranje upečatljivih filmskih likova.

U ovoj presječnoj studiji analizirano je 10 najpoznatijih filmskih heroja i zlikovaca s obzirom na njihove dermatološke karakteristike. Pronađeno je da 6 od 10 najpoznatijih zlikovaca ima neki dermatološki problem. Alopecija se često koristi kao element povećanja dramatičnosti. Na primjer, kod lika Hannibala Lectera začešljavanjem preostale kose unatrag postiže se efekt izobličenja lica, uz njegov karakteristični hladni pogled i vokalnu monotoniju.

Albinizam se često povezivao s vampirima, a u nekim afričkim kulturama smatra se prokletstvom. Budući da se osunčani izgled smatra zdravim i glamuroznim, zlikovci blijede puti predstavljaju upravo suprotno, na primjer Regan MacNeil u filmu Egzorcist ili Silas u filmu Da Vincijev kod.

Po ožiljcima zasigurno je najpoznatiji lik Darth Vadera u serijalu filmova Star Wars. Ožiljci na njegovom licu odražavaju nasilnu prošlost, a dodatni efekt postiže se alopecijom i sivkastim tonom puti.

U filmovima često je zlo utjelovljeno u obliku stare žene – vještice, kraljice, pomajke. Na licima im se nalaze duboke bore, a često i bradavice. Najpoznatiji primjeri su kraljica iz bajke Snjeguljica i sedam patuljaka i vještica iz filma Čarobnjak iz Oza.

Uočena je statistički značajno veća incidencija dermatoloških stanja kod zlikovaca nego kod heroja. S obzirom na kulturološku i povijesnu podlogu, takav prikaz povećava kontrast između dobra i zla, no može nastati problem pojave predrasuda prema osobama oboljelih od dermatoloških bolesti.