x
x

Dijagnoza raka u mladoj dobi otežava socijalno funkcioniranje

  Petra Štefanac, mag. pharm.

  23.03.2017.

Istraživanje Medicinskog centra sveučilišta u Radboudu pokazalo je da mladi kojima je dijagnosticiran rak imaju niže razine socijalnog funkcioniranja nakon nekoliko godina, u usporedbi s vršnjacima.

Dijagnoza raka u mladoj dobi otežava socijalno funkcioniranje

U prijašnjim istraživanjima već je uočeno da je mladima koji su preživjeli tešku bolest smanjena kvaliteta života, no ova studija usredotočila se na psihosocijalne probleme s kojima se suočavaju.

Ispitanici, njih 144 u dobi između 14 i 39 godina, ispunjavali su upitnik tri puta: kad im je prvi put dijagnosticiran rak, nakon jedne godine i nakon dvije godine. Prikupljeni podaci pokazali su da se 1 od 3 ispitanika suočava s nižim socijalnim funkcioniranjem od ostatka populacije, s time da se funkcioniranje blago poboljšalo godinu nakon dijagnoze. Pacijenti su također bili zabrinuti oko toga kako će dijagnoza raka utjecati na ostale aspekte njihova života: financijsku stabilnost, karijeru, odnose s ljudima, osnivanje obitelji.

Ublažavanje fizičkih simptoma, psiholoških problema i veća socijalna potpora u periodu nakon terapije raka može pomoći ovim mladim ljudima da se bolje reintegriraju u društvo.