x
x

Diazepam ne donosi poboljšanje pacijentima s akutnom križoboljom

  Petra Štefanac, mag. pharm.

  26.02.2017.

Križobolja je često povod posjeta liječniku. Obično se liječi kombinacijom nesteroidnih protuupalnih lijekova (NSAIL) i benzodiazepina. Rezultati randomiziranog, placebo-kontroliranog istraživanja pokazali su da diazepam ne donosi poboljšanje pacijentima s akutnom križoboljom.

Diazepam ne donosi poboljšanje pacijentima s akutnom križoboljom

Benzodiazepini su centalno djelujući sedativi koji se često, premda netočno, smatraju miorelaksansima koji se propisuju za križobolju. U dva velika odjela hitne pomoći, istraživači su randomizirali 114 pacijenata s akutnom, netraumatskom križoboljom u dvije skupine. Prva skupina dobivala je 500 mg naproksena 2 puta dnevno uz 5 mg diazepama, a druga skupina je uz naproksen dobivala placebo.

Nakon jednog tjedna stanje boli i onesposobljenosti bili su slični u obje grupe: 32% pacijenata koji su dobivali diazepam i 22% pacijenata na placebu i dalje su imali umjerene do jake bolove u leđima, a stupanj onesposobljenosti bio je sličan. Nakon 3 mjeseca, 12% pacijenata na diazepamu i 9% pacijenata na placebu imali su umjerene do jake bolove. Nuspojave je imalo 21% pacijenata koji su dobivali diazepam i 15% pacijenata koji su dobivali placebo.

Rezultati studije pokazuju da kombinacija naproksena s diazepamom nema bolji učinak od samog naproksena u liječenju akutne križobolje.