x
x

Smanjuje li dvogodišnja imunoterapija simptome sezonskog alergijskog rinitisa?

  Petra Štefanac, mag. pharm.

  07.03.2017.

Pokazalo se da trogodišnja sublingvalna i supkutana terapiju mogu uspješno smanjiti simptome sezonskog alergijskog rinitisa najmanje dvije godine od prestanka terapije.

Smanjuje li dvogodišnja imunoterapija simptome sezonskog alergijskog rinitisa?

U časopisu JAMA objavljeni su rezultati studije koja je ispitivala smanjenje nazalnih simptoma kod alergijskog rinitisa u razdoblju od 3 godine nakon prestanka dvogodišnje sublingvalne imunoterapije peludi trava.

U studiju koja je trajala dvije godine uključeno je 106 odraslih osoba s umjerenim do teškim sezonskim alergijskim rinitisom. Sudionici su nasumično podijeljeni tako da su primali sublingvalnu imunoterapiju peludi trava svakodnevno u kombinaciji s placebo injekcijama, placebo tablete u kombinaciji sa supkutanom imunoterapijom (jednom mjesečno) ili dvostruki placebo. Skupina koja je primala supkutanu terapiju služila je kao pozitivna kontrola.

Jednu godinu nakon završetka tretmana sudionici su podvrgnuti nazalnim testovima provokacije kako bi se vidjelo jesu li nazalni simptomi smanjeni. Rezultati skupine koja je primala samo sublingvalnu imunoterapiju nisu se razlikovali od skupine koja je dobivala placebo.

Međunarodne imunoterapijske smjernice preporučaju najmanje tri godine imunoterapije, a ovom studijom je dokazano da dvogodišnji režim nije dovoljno učinkovit. Dvogodišnji režim donio bi uštede u zdravstvu i bio bi pogodniji za pacijente, no kako nije dokazan benefit, kliničarima se i dalje preporuča da slijede postojeće smjernice.