x

SPECIJALIZACIJE

x

Preventivni sistematski pregledi hrvatskih branitelja

  14.02.2017.

Ministarstvo nastavlja projekt preventivnih sistematskih pregleda hrvatskih branitelja

Preventivni sistematski pregledi hrvatskih branitelja

Ministarstvo hrvatskih branitelja objavilo je da se projekt preventivnih sistematskih pregleda nastavlja u 2017. godini, a prioritet će imati branitelji bez statusa HRVI, koji su u borbenom sektoru sudjelovali više od 1500 dana.

Ministarstvo na svojim internetskim stranicama ističe da je skrb o zdravlju hrvatskih branitelja među njegovim najvažnijim područjima rada, u sklopu čega je krajem prošle godine proveden pilot projekt preventivnih sistematskih pregleda na području Vukovarsko-srijemske županije, tijekom kojeg su pregledana 823 hrvatska branitelja s područja te županije.

Projekt se u ovoj i idućim godinama nastavlja provoditi na području cijele Hrvatske, a procjenjuje se da će u razdoblju od veljače do prosinca biti organizirani preventivni sistematski pregledi za 32.816 branitelja. Termine i dinamiku pregleda odredit će same bolnice.

Svaka bolnica ili klinički bolnički centar odredila je koordinatora za prijem i naručivanje hrvatskih branitelja s kojima će predstavnici Ministarstva usuglašavati rasporede pregleda za idući mjesec. Ministarstvo će branitelje obavještavati i pozivati putem Područnih jedinica i županijskih Centara za psihosocijalnu pomoć te koordinatorima u bolnicama dostavljati popise za pregled.

Tijekom 2018. i 2019. planira se nastavak provedbe preventivnih sistematskih pregleda za branitelje s manjim brojem dana provedenih u borbenom sektoru, najavljuje se u priopćenju.

Vlada je na sjednici održanoj 9. veljače prihvatila Program provedbe preventivnih sistematskih pregleda hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata na području Republike Hrvatske za 2017. godinu.

Ministarstvo hrvatskih branitelja i Ministarstvo zdravstva bit će nositelji programa, a sudionici u provedbi opće/ županijske bolnice i klinički bolnički centri te Hrvatski zavod za javno zdravstvo u dijelu stvaranja baze podataka o zdravstvenom stanju pregledanih osoba i provedbe analize i evaluacije dobivenih podataka.

www.hina.hr

OGLASI
Andol effectBisolexIbuxin Rapid
OGLAS
Maxflu
PLIVA vademecum
ONLINE TEČAJ

Pristupite online
testiranju: