x
x

Hormonska kontracepcija u liječenju umjerenog oblika akni

  Petra Štefanac, mag. pharm.

  16.02.2017.

Europska agencija za lijekove (EMA) dala je preporuku za korištenje kombinacije dienogesta (2 mg) i etinilestradiola (0,03 mg) u liječenju umjerenog oblika akni nakon što su se ostale topičke terapije i per os antibiotici pokazali neučinkovitima.

Hormonska kontracepcija u liječenju umjerenog oblika akni

Budući da se ova kombinacija koristi i kao oralna hormonska kontracepcija, treba se ponuditi ženama koje žele uzimati taj oblik terapije.

Procjenom postojećih podataka o učinkovitosti ove kombinacije, Vijeće za medicinske proizvode za ljudsku upotrebu EMA zaključilo je da su dokazi o učinkovitosti i sigurnosti dovoljno čvrsti. Rizik od tromboembolije smatra se niskim, kao i kod drugih kombiniranih oralnih kontraceptiva.

S obzirom na omjer rizika i koristi, Vijeće je zaključilo da se ova kombinacija treba koristiti samo kada su se ostale opcije pokazale bezuspješnima i kada pacijentica želi uzimati hormonsku kontracepciju. Pacijentice bi trebale posjećivati liječnika svaka 3 ili 6 mjeseci kako bi se procijenila uspješnost terapije i potreba za nastavkom.

EMA