x
x

Hrvatska liga protiv raka - javnozdravstvena akcija

  26.01.2017.

U Hrvatskoj od raka svake godine oboli 25.000 a umre 14.000 ljudi. Samo u siječnju tek započete 2017. godine od raka u Hrvatskoj je umrlo gotovo 1200 ljudi.

Hrvatska liga protiv raka - javnozdravstvena akcija

Najčešća sijela zloćudnih bolesti su rak pluća, dojke, debelog crijeva, rektuma, maternice prostate i anusa. 

“Najvažnija je primarna prevencija kojom možemo spriječiti nastanak brojnih sijela zloćudnih bolesti. Primjerice, prestankom pušenja možemo prevenirati ne samo rak pluća  već i rak usne šupljine, bubrega i mokraćnog mjehura. Druga važna stvar je otkrivanje onih zloćudnih bolesti koje možemo u velikom postotku otkriti u početnoj izlječivoj fazi bolesti, a to su rak dojke, vrata maternice, trupa maternice, jajnika i debelog crijeva.” – izjavio je prof. dr. Damir Eljuga, ginekolog-onkolog i predsjednik Hrvatske lige protiv raka.

Hrvatska liga protiv raka osnovana je davne 1966. godine na inicijativu akademika Ive Padovana, a ove godine obilježava 50 godina postojanja. Upravo na ovu veliku obljetnicu, 7. veljače održat će se koncert u Lisinskom kojem je cilj prikupiti sredstva za daljnji rad Udruge. Tijekom pet desetljeća borbe protiv opakog raka Udruga je pokrenula i organizirala brojne javnozdravstvene akcije kao što su utrka Terry Fox Run, Dan mimoza, Dan narcisa, Dan dojki, Movember – Brkati studeni, a sve s ciljem osvješćivanja građana o važnosti prevencije zloćudnih bolesti i brige za vlastito zdravlje. U narednim godinama Liga planira djelovati jednako aktivno i društveno odgovorno te zajedno s nadležnim institucijama raditi na projektima koji će imati za cilj smanjenje pojavnosti i umiranja od karcinoma u Hrvatskoj.

Povodom obilježavanja 50. obljetnice, Hrvatska liga za borbu protiv raka organizira gala koncert Četiri Tenora i prijatelji koji se 7. veljače u 19.30 sati održava u KD Vatroslav Lisinski

Hrvatska liga protiv raka