x
x

Riba – što svaka trudnica treba znati?

  Petra Štefanac, mag. pharm.

  26.01.2017.

Američka Agencija za hranu i lijekove (FDA) i Agencija za zaštitu okoliša izdali su listu riba, s obzirom na razinu žive, koje su najsigurnije za malu djecu i žene fertilne dobi. Lista se posebno odnosi na trudnice i žene koje doje.

Riba – što svaka trudnica treba znati?

Agencije su na listu uvrstile 62 vrste ribe koje su podijeljene u 3 kategorije:

  • Najbolji izbor
  • Dobar izbor
  • Izbjegavati

Za odrasle žene fertilne dobi jedna porcija iznosi oko 100 grama ribe, a za djecu u dobi od 4-7 godina upola manje. Odrasli bi trebali konzumirati 2-3 porcije ribe najboljeg izbora tjedno. U tu kategoriju spadaju: manje vrste tuna, bakalar, rakovi, jastog, škampi, losos, sardina. Riba koja je dobar izbor trebala bi se konzumirati jednom tjedno, a tu spadaju žutoperajna i dugoperajna tuna, škarpina, iverak i mahi mahi riba.

Riba koju treba izbjegavati sadrži visoke razine žive koja je izrazito opasna za fetus, a to su: skuša, marlin, atlantski zrcalar, sabljarka i velikooka tuna.

Riba predstavlja važan izvor proteina i drugih nutrijenata za djecu i žene fertilne dobi ili one koje doje. Zato je bitno da imaju jasne i konkretne podatke kako bi napravile najbolji izbor u svojoj prehrani.

FDA