x
x

Vrijeme udisanja hipertonične otopine soli u oboljelih od cistične fibroze

  12.01.2017.

U ovom Cochrane sustavnom pregledu literature analizirani su dokazi o tome je li vrijeme primjene (u odnosu na tehnike samočišćenja dišnih puteva ili u odnosu na doba dana) hipertonične otopine soli (koncentrirana, sterilna otopina natrijevog klorida) koja se primjenjuje pomoću raspršivača poboljšava fizikalna svojstva ispljuvka, potiče kašalj, poboljšava kliničke ishode (kao što su plućne funkcije), te poboljšava li vidljivi učinak na tehnike samočišćenja dišnih putova u oboljelih od cistične fibroze.

Vrijeme udisanja hipertonične otopine soli u oboljelih od cistične fibroze

Dosadašnje spoznaje

Redovita inhalacija s hipertoničnom otopinom soli poboljšava kliničke ishode osoba s cističnom fibrozom. Nije sigurno da li je bolje udisati hipertoničnu otopinu soli prije, za vrijeme ili nakon čišćenja dišnih puteva fizičkim tehnikama, niti da li ju je bolje udisati ujutro ili navečer. Stoga smo u ovom Cochrane sustavnom pregledu literature tražili ispitivanja koja su uspoređivala različite vremenske režime primjene.

Datum pretraživanja literature

Dokazi se temelje na literaturi objavljenoj do: 19. prosinca 2016.

Obilježja uključenih istraživanja

Pregled uključuje dvije studije s 63 osobe s cističnom fibrozom u dobi između 18 i 64 godinaStudije su ispitivale utjecaj vremena inhalacije s hipertoničnom otopinom soli u odnosu na tehnike samočišćenja dišnih putova. Studije su prikazale podatke o neposrednim rezultatima nakon udisanja hipertonične otopine soli prije, za vrijeme ili nakon fizičkih tehnika samočišćenja dišnih putova. Obje su studije bile kratke, uključivale su samo jedan do tri tretmana svakog vremenskog režima.

Ključni rezultati

Iako ishodi, kao što je plućna funkcija, nisu pokazali nikakvu razliku između režima, osobe s cističnom fibrozom su zamijetile da je udisanje hipertonične otopine soli prije ili za vrijeme tehnika samočišćenja dišnih puteva bilo učinkovitije i više zadovoljavajuće nego udisanje hipertonične otopine soli nakon samočišćenja dišnih puteva. Nisu pronađena ispitivanja koja su uspoređivala inhalaciju ujutro i navečer. Budući da je dugoročna učinkovitost hipertonične otopine soli utvrđena jedino za inhaliranje koje se provodi dvaput dnevno, kliničari trebaju savjetovati bolesnike da udišu hipertoničnu otopinu soli dva puta dnevno. Međutim, ako bolesnik tolerira samo jednu dozu dnevno, doba dana u kojem se udiše može se temeljiti na praktičnosti i podnošljivosti, sve dok daljnji dokazi ne budu na raspolaganju.

Kvaliteta dokaza

Sve u svemu, kvaliteta dokaza je bila vrlo dobra. Jedini problemi koji možda utječu na kvalitetu odnose se na činjenicu da nije bilo moguće sudionike zaslijepiti prema tretmanu koji su primali (odnosno, sudionici istraživanja su znali koju terapiju primaju, što može uzrokovati pristranost). Međutim, budući da su studije bile kratkoročne i većina se značajnih rezultata temelji na subjektivnom dojmu o učinkovitosti, za određivanje vremena primjene hipertonične otopine soli potrebna su daljnja ispitivanja.

Bilješka o prijevodu: 

Hrvatski Cochrane
Prevela: Jasna Safić
Ovaj sažetak preveden je u okviru volonterskog projekta prevođenja Cochrane sažetaka. Uključite se u projekt i pomozite nam u prevođenju brojnih preostalih Cochrane sažetaka koji su još uvijek dostupni samo na engleskom jeziku. Kontakt: cochrane_croatia@mefst.hr