x
x

Mjere zaštite zdravlja starijih osoba zbog hladnoće

  14.12.2018.

Služba za javnozdravstvenu gerontologiju Nastavnog zavoda za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar" objavila je danas preporučene mjere zaštite zdravlja starijih osoba zbog niskih temperatura zraka i hladnoće. Starije osobe radi sniženog bazalnog metabolizma, promjena u organima i organskim sustavima tijekom fiziološkog starenja te nedostatne tjelesne aktivnosti spadaju u rizičnu skupinu pučanstva, posebno osjetljivu na hladnoću.

Mjere zaštite zdravlja starijih osoba zbog hladnoće

Preporučuje se izbjegavati izlaganje hladnoći, osobito u ranim jutarnjim i noćnim satima, posebno starijim bolesnicima oboljelim od srčanih, respiratornih, endokrinih i psihogerijatrijskih bolesti. Odjeća treba biti slojevita i ne preuska, vanjski sloj nepropustan na vjetar i vlagu, a po mogućnosti odjeća treba biti od vune, polipropilena i svile koji zadržavaju više topline u unutarnjim slojevima od pamuka.

Izlazak po hladnoći treba u pravilu izbjegavati. Pri izlasku zaštititi glavu kapom, ruke rukavicama, te prekriti usta šalom, radi prevencije direktnog udisanja hladnog zraka, važna je topla i komotna obuća, bez visokih peta radi sprečavanja padova i ozljeda.

Budući da su starije bolesne osobe sklone oticanju nogu, nužno trebaju izbjegavati dugo stajanje i sjedenje prekriženih nogu, te se u slučaju pojave simptoma poput trnjenja i gubitka osjeta, uz izrazito blijedu, a pri utopljenju izrazito crvenu boju kože, trebaju javiti svom izabranom liječniku obiteljske medicine.

U vrijeme hladnih mjeseci nužno je češće kontaktirati stariju osobu koja uz sebe uvijek mora imati osobne podatke (ime i prezime, godinu rođenja, adresu stanovanja) i broj telefona kontakt osobe kojoj se može javiti o toj starijoj osobi, navodi Služba za javnozdravstvenu gerontologiju

Izvor: Nastavni zavod za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar, Služba za javnozdravstvenu gerontologiju