x
x

Pušenje u trudnoći usporava mijelinizaciju bijele tvari fetusa

  Klara Čičić, dr. med.

  04.01.2017.

Promjene u bijeloj tvari mozga zamijećene su u djece koja su prenatalno bila izožena pušenju i/ili metamfetaminu, objavljeno je u uglednom časopisu JAMA Phychiatry.

Pušenje u trudnoći usporava mijelinizaciju bijele tvari fetusa

Prenatalna izloženost nikotinu i/ili metamfetaminu povezana je s abnormalnostima mišićnog tonusa i razvoja središnjeg živčanog sustava u početnim mjesecima života. Djeca čije su majke pušile u trudnoći imala su smanjenu aksijalnu difuziju u talamusu i posterornom limbičkom sustavu kapsule interne.

U studiju je bilo uključeno 36 novorođenčadi izloženih nikotinu i metamfetaminu, 32 izloženih samo nikotinu i 71 neizloženih kojima je sniman mozak pomoću frakcionirane anizotropije (FA) te se pratio motorički razvoj.

Ovo istraživanje ukazuje na usporavanje mijelinizacije bijele tvari tijekom trudnoće u djece čije su majke pušile ili konzumirale metamfetamin, no motorička funkcija i FA u koroni radijati normalizirala se nakon ustezanja od štetnih tvari par mjeseci poslije rođenja. Iako u ovoj studiji nije bilo riječi o dugoročnim učincima ovih tvari na razvoj mozga, ovi rezultati pokazuju kratkoročne promjene povezane s konzumacijom duhana i metamfetamina te daju još jedan razlog za informiranje o štetnostima pušenja i droga tijekom trudnoće i konstantno motiviranje na odvikavanje.