x
x

Iritabilnost i tjeskoba prethode depresiji u adolescenciji

  Klara Čičić, dr. med.

  02.01.2017.

Iritabilnst, strah, tjeskoba zajedno s obiteljskim i socijalnim rizičnim čimbenicima mogu biti predskazatelji depresije u mladosti, naročito uz pozitivnu obiteljsku anamnezu na depresiju, objavljeno je u časopisu JAMA Psychiatry.

Iritabilnost i tjeskoba prethode depresiji u adolescenciji

U istraživanju je sudjelovalo gotovo 300 djece u dobi od 9 do 17 godina čiji je jedan roditelj imao najmanje dvije velike depresivne epizode, a koji u početku istraživanja nisu imali simptoma depresije. Tijekom dvije godine praćenja, gotovo 7% sudionika razvilo je veliku depresivnu epizodu, a iritabilnost i tjeskoba pokazali su se kao čimbenici povezani s kasnijim razvojem depresije. Od neovisnih čimbenika rizika tu su niži ekonomski status, psihosocijalni problemi, obiteljska anamneza depresije kao i težina depresije u roditelja.  

Autori smatraju da bi iritabilnost i tjeskobu u djece trebalo shvatiti ozbiljno te poduzeti mjere primarne prevencije depresije na vrijeme, uzimajući u obzir čimbenike rizika poput siromaštva, psihosocijalnih problema u obitelji i pozitivne obiteljske anamneze.