x
x

Zika virus predstavlja veliku opasnost za fetus

  Petra Štefanac, mag. pharm.

  04.08.2017.

Zika virus (ZIKV) je flavivirus čiji vektor je komarac vrste Aedes aegypti. Infekcije su česte, posebno na području Brazila, a posebnu opasnost predstavlja za trudnice i novorođenčad.

Zika virus predstavlja veliku opasnost za fetus

Poznata je povezanost ZIKV i malformacija centralnog živčanog sustava fetusa. Kako bi se opisale i utvrdile kliničke manifestacije infekcije kod trudnica i posljedice za novorođenčad, znanstvenici su pratili trudnice kod kojih je utvrđena infekcija u razdoblju od rujna 2015. do svibnja 2016. godine.

U prospektivnu studiju bilo je uključeno 345 trudnih žena, od kojih su 182 imale pozitivan nalaz ZIKV u krvi ili urinu, dokazano tehnikom RT-PCR. Akutna infekcija dogodila se između 6. i 39. tjedna trudnoće. Simptomi koji su se javili kod trudnica su: osip koji svrbi, artralgija, crvenilo očiju, glavobolja, a 27% imalo je povišenu temperaturu. Do lipnja 2016. završene su 134 trudnoće pogođene ZIKV i 73 trudnoće koje nisu bile pogođene virusom, od toga je bio poznat ishod 125 trudnoća iz prve skupine i 61 iz druge skupine. U drugoj skupini 42% žena je imalo infekciju chikungunya virusom, a u prvoj je to bilo kod 3%. U obje skupine postotak fetalnih smrti iznosio je 7%, no 46% trudnoća pogođenih ZIKV imale su nepovoljan ishod. od 117 djece čije su majke bile zaražene, 42% imalo je abnormalnosti mozga, od toga 4 mikrocefaliju. Abnormalnosti su se pojavile bez obzira na to u kojem je trimestru došlo do infekcije ZIKV.

Unatoč blagim kliničkim simptomima majke, infekcija ZIKV velika je opasnost za fetus. Povezuje se s fetalnom smrti, smetnjama u rastu te različitim abnormalnostima centralnog živčanog sustava.