x
x

Treba li prekinuti terapiju TNF-inhibitorom u remisiji reumatoidnog artritisa?

  03.12.2016.

Kod pacijenata koji boluju od reumatoidnog artritisa, vazodilatacija ovisna o endotelu je smanjena što predstavlja rani znak vaskularnog oštećenja. Ovakva vaskularna disfunkcija normalizirana je pomoću TNF-inhibitora (TNFi).

Treba li prekinuti terapiju TNF-inhibitorom u remisiji reumatoidnog artritisa?

Budući da je poželjno smanjiti troškovi liječenja, zagovara se prekid terapije TNF-inhibitorima kod pacijenata s reumatoidnim artritisom koji su u dugotrajnoj remisiji. Kako bi se istražilo izaziva li prekid terapije mikrovaskularno oštećenje, provedena je randomizirana studija kao dodatak velikoj POET studiji.

Pacijenti su nasumično podijeljeni u dvije skupine: 8 ih je nastavilo uzimati terapiju, a kod 27 pacijenata prekinuta je terapija TNF-inhibitorima. Prije prekida terapije i 6 mjeseci nakon početka praćenja, procijenjena je vazodilatacija u podlaktici u odgovoru na vazodilatatore acetilkolin (vazodilatator ovisan o epitelu) i natrijev nitroprusid (donor dušikovog oksida). Vazodilatatori su primijenjeni u brahijalnu arteriju i mjeren je protok krvi u podlaktici.

U studiji je zaključeno da je vazodilatatorna funkcija smanjena nakon prestanka uzimanja terapije TNF-inhibitorima. Ako se pacijent u remisiji pomno ne prati i terapija ne započne na vrijeme kod ponovne aktivacije bolesti, javljaju se mikrovaskularna oštećenja koja mogu imati vrlo teške kardiovaskularne posljedice za pacijenta.

 

G.A. Rongen; I. Van Ingen; and T.L. Jansen