x
x

HLK uključila sve hrvatske liječnike u obilježavanje stradanja Vukovara

  15.11.2016.

Povodom obilježavanja 25. godišnjice stradanja Vukovara, Hrvatska liječnička komora (HLK) pokrenula je projekt „Tjedan sjećanja na Vukovar – '91 protiv agresije, '16 protiv zaborava“ koji obuhvaća niz aktivnosti u koje su uključeni svi liječnici u Republici Hrvatskoj.

HLK uključila sve hrvatske liječnike u obilježavanje stradanja Vukovara
Liječnici koji su 1991. godine do zadnjeg trenutka obrane Vukovara brinuli o ranjenim i bolesnim braniteljima i građanima pokazali su najvišu moguću razinu hrabrosti, humanosti i domoljublja. Oni su u najtežim trenucima bili na pravom mjestu te su u nemogućim uvjetima, ugrožavajući vlastito zdravlje i život, spašavali živote i zdravlje drugih ljudi.

U sklopu projekta, koji traje od ponedjeljka 14. do petka 18. studenoga, isticanjem prigodnog bedža „'91. Vukovar '16.“ na radnoj odjeći, liječnici diljem Hrvatske na simboličan će način izraziti zahvalnost i pijetet prema svim žrtvama i sudionicima obrane Vukovara.

U četvrtak 17. studenoga, predsjednik HLK-a dr. sc. Trpimir Goluža, u Vukovaru će u sklopu 12. stručno-znanstvenog simpozija „Ratna bolnica Vukovar 1991. - dr. Juraj Njavro" dodijeliti najviše odličje HLK-a - Medalju časti, liječnicama i liječnicima koji su sve do 18. studenog 1991. godine liječili bolesne i ranjene branitelje i građane u vukovarskoj ratnoj bolnici.

„Medalja časti najviše je odličje Komore. Liječnik ga može zavrijediti iznimnim ostvarenjem u obavljanju liječničkog poziva u za život ugrožavajućim okolnostima ili izuzetnim stručnim ostvarenjem koje je znatno unaprijedilo dotadašnju razinu pružanja zdravstvene skrbi. Liječnici koji su 1991. godine do zadnjeg trenutka obrane Vukovara brinuli o ranjenim i bolesnim braniteljima i građanima pokazali su najvišu moguću razinu hrabrosti, humanosti i domoljublja. Oni su u najtežim trenucima bili na pravom mjestu te su u nemogućim uvjetima, ugrožavajući vlastito zdravlje i život, spašavali živote i zdravlje drugih ljudi. Time su pokazali bezrezervnu predanost liječničkom pozivu i prometnuli se u velikane hrvatskog liječništva“ rekao je dr.sc. Goluža.

Na dan pada Vukovara, 18. studenog, Komora je, o vlastitom trošku, omogućila svim hrvatskim liječnicima i studentima Medicinskog fakulteta u Zagrebu sudjelovanje u u vukovarskoj Koloni sjećanja. Tako će se u Koloni sjećanja naći preko petsto liječnika i oko stotinu studenata.

„Obilježavanje 25. godišnjice stradanja Vukovara, događaj je koji držimo vrijednim naše potpore. Tim povodom, HLK je u svibnju ove godine donirala 50 tisuća kuna za obnovu Vukovarskog vodotornja te je osmislila projekt „Tjedan sjećanja na Vukovar – '91 protiv agresije, '16 protiv zaborava" kojim želimo iskazati pijetet i zahvalnost svim žrtvama i sudionicima obrane Vukovara. Na temeljima vukovarskog zajedništva želimo izgraditi platformu za postizanje nacionalnog suglasja o strateškim odrednicama solidarne, odgovorne i održive nacionalne zdravstvene politike“, istaknuo je dr. sc. Trpimir Goluža.

Liječnička komora, osim svog temeljnog djelovanja brige za liječništvo i zdravstveni sustav u cjelini, nastoji vlastitim primjerom potaknuti pojedince, udruge i organizacije na društveno korisno djelovanje. S tim ciljem svake godine podržava jedan društveni događaj od neupitne nacionalne ili opće društvene vrijednosti. Promovirajući rad, znanje, odgovornost, poštenje i domoljublje, Hrvatska liječnička komora želi proširiti granice dobrote i solidarnosti u hrvatskom društvu te nastoji aktivno sudjelovati u stvaranju boljeg i pravednijeg društva u kojem živimo.