x
x

Svjetski dan KOPB-a, 17. 11.

  17.11.2021.

Povodom Svjetskog dana kronične opstruktivne plućne bolesti (KOPB) Zaklada Hrvatska kuća disanja i Hrvatsko torakalno društvo upozorili su u utorak na rizične faktore za oboljele među kojima je i COVID-19.

Svjetski dan KOPB-a, 17. 11.

Osobe s KOPB-om koje se zaraze koronavirusom imaju povećan rizik od teških komplikacija i veće smrtnosti jerCOVID-19 dodatno oštećuje već ugroženi dišni sustav.

Uz pretilost, dijabetes i kardiovaskularne bolesti, COVID-19 dodatno povećava rizike oboljelih za teške komplikacije i smrtnost.

Dovoljno rana dijagnoza, terapijska intervencija i suradljivost pacijenata utjecat će na pozitivan ishod bolesti.

Izbjegavanjem cigareta i zadimljenih prostora, redovnom fizičkom aktivnošću i komunikacijom s liječnicima, te cijepljenjem protiv covida, gripe i pneumokoka, oboljeli mogu smanjiti rizik od komplikacija i smrtnosti.

KOPB je upalna bolest trajnog suženja dišnih puteva koja često ostaje zanemarena i dugo nedijagnosticirana sve do ozbiljnog pogoršanja.

Treći je po redu vodeći uzrok smrtnosti na svijetu.

Procjenjuje se da u Hrvatskoj od te bolesti boluje 400.000 ljudi, a godišnje umre oko 1600 osoba.

Svaki peti oboljeli koji završi u bolnici preminut će unutar godinu dana, a više od 40% pacijenata s KOPB-om pati od pogoršanja tijekom tri godine unatoč propisanoj terapiji.