x
x

Farmakogenetika u odabiru individualizirane terapije

  05.11.2016.

Uloga farmakogenetike, odnosno farmakogenomike, je odrediti genetske faktore koji su u podlozi varijabilnog odgovora na lijekove te osigurati bolju učinkovitost i sigurnost lijekova.

Farmakogenetika u odabiru individualizirane terapije

Cilj je razviti sredstva kojima bi se optimizirala farmakoterapija s obzirom na pacijentov genotip. Jedna od posljedica neodgovarajuće terapije jesu nuspojave koje su odgovorne za 5-7% hospitalizacija godišnje, a kod starije populacije (>70 godina) taj postotak iznosi i više od 30%. Razvojem farmakogenomike i tehnologije genotipizacije omogućena je primjena farmakogenomike u kliničkoj praksi.

Poznati primjeri koji pokazuju poboljšanje terapije primjenom farmakogenomike jesu genotipizacija TPMT varijanti i predviđanje depresije koštane srži inducirane tiopurinom, analiza VKORC1 i CYP2C9 kod terapije antikoagulansima, varijante SLCO1B1 bitne kod miopatije izazvane statinima i analiza DPYD kako bi se predvidjela toksičnost 5-fluorouracila. CPIC (Clinical Pharmacogenetics Implementation Consortium) izdalo je smjernice za analizu CYP2C19 kod terapije klopidogrelom, CYP3A5 kod terapije takrolimusom te CYP2D6 i CYP2C19 kod određivanja doze tricikličkih antidepresiva, a DPWG (Dutch Pharmacogenetics Working Group) daju smjernice za tamoksifen i CYP2D6.

Studije povezanosti genoma i teških oštećenja jetre te toksičnosti za kožu identificirale su HLA (human leukocyte antigen) genotip kao bitnu komponentu imunosno uzrokovanih nuspojava lijeka. Prepoznat je utjecaj HLA-B varijanti na povećan rizik hipersenzitivnosti na lijekove poput abakavira, alopurinola i karbamazepina te su izdane smjernice.

Ovisno o zemlji, neki farmakogenetički testovi su prihvaćeni u kliničkoj praksi, dok drugi još nisu. Primjena takvih testova može značajno doprinijeti ispravnom odabiru lijeka i doze za pojedinog pacijenta, a to je prepoznato, kako u znanstvenoj zajednici, tako i od regulatornih agencija i organizacija koje se bave javnim zdravstvom.

 

N. Bozina

University Hospital Centre Zagreb and School of Medicine
University of Zagreb, Zagreb, Croatia