x
x

Žene s gestacijskim dijabetesom često imaju niže razine selena u serumu

  Paula Bakalović, mag. pharm.

  18.12.2016.

U određenim populacijama, žene s gestacijskim dijabetesom imaju značajno niže razine selena u serumu u usporedbi s trudnicama koje ne pate od gestacijskog dijabetesa, prema rezultatima istraživanja objavljenog u časopisu Nutrition Journal.

Žene s gestacijskim dijabetesom često imaju niže razine selena u serumu

Gestacijski dijabetes, jedna od najčešćih komplikacija u trudnoći, pridobiva sve veću pažnju zbog rastuće prevalencije u cijelom svijetu, posebice u zemljama u razvoju. Osim što je povezan s povećanom incidencijom šećerne bolesti tipa 2 i metaboličkog sindroma kasnije u majčinom životu, gestacijski dijabetes predstavlja potencijalnu opasnost za novorođenče u vidu pretilosti u dječjoj dobi i šećerne bolesti kasnije u životu. Rizični čimbenici za gestacijski dijabetes uključuju stariju dob majke, pretilost ili prekomjernu tjelesnu težinu, gestacijski dijabetes u povijesti bolesti, šećernu bolest tipa 2 u obiteljskoj anamnezi i prethodni porod djeteta vrlo velike porođajne težine. Također, nedavno je predloženo da je i niska razina selena povezana s pojavom gestacijskog dijabetesa.

Selen je esencijalni element u tragovima koji u našem tijelu čini sastavni dio nekoliko enzima te ima važnu antioksidativnu funkciju. Deficit selena povezan je s različitim bolestima uključujući šećernu bolest, bolest srca, autoimune bolesti i određene tipove karcinoma. Pretpostavlja se da selen ima svojstva slična inzulinu te je moguće uključen u regulaciju utilizacije glukoze u stanicama i smanjenje inzulinske rezistencije. Nadalje, smatra da je uz etiologiju, patogenezu i komplikacije šećerne bolesti vezan i oksidativni stres. Uzevši u obzir navedeno, selen bi mogao imati protektivnu ulogu protiv razvoja šećerne bolesti. Sve je više dokaza o povezanosti manjka selena i šećerne bolesti tipa 2, međutim, podatci o korelaciji statusa selena i gestacijskog dijabetesa su kontroverzni.

Kako bi dobili sveobuhvatnu procjenu povezanosti razine selena u serumu i gestacijskog dijabetesa, autori su proveli sustavni pregled i meta analizu dosad objavljenih istraživanja na tu temu. Sustavni pregled uključio je 7 istraživanja s ukupno 569 ispitanica. Analiza je pokazala da su u žena s gestacijskim dijabetesom izmjerene niže razine selena u serumu u usporedbi s trudnicama u kojih tolerancija glukoze nije bila poremećena. Rezultati su bili dosljedni za populaciju Azije i Afrike te treći trimestar trudnoće, dok za bjelačku populaciju i trudnice u drugom trimestru rezultati nisu bili dosljedni.  

Autori ističu da se zbog heterogenosti među studijama uključenim u ovu meta-analizu ne mogu donijeti konačni zaključci te su potrebne dobro dizajnirane epidemiološke studije na velikom uzorku kako bi se razjasnila povezanost deficita selena i gestacijskog dijabetesa.

Također, autori napominju da još uvijek nije poznato da li selen ima ulogu u etiologiji bolesti jer niski status selena pogoršava inzulinsku rezistenciju izazvanu trudnoćom, ili je niska razina selena posljedica dijabetesa zbog toga što se selen kao jaki antioksidans pojačano troši u oboljelih koji su zbog kronične hiperglikemije ili inzulinske rezistencije više podložni oksidativnom stresu.