x
x

Konferencija Pametni gradovi - gradovi budućnosti

  13.10.2016.

Konferencija Pametni gradovi je održana 11. listopada, 2016. g. u Zagrebu. Referentni centar Ministarstva zdravlja RH za zaštitu zdravlja starijih osoba – Služba za javnozdravstvenu gerontologiju Nastavnog zavoda za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“ sudjelovao je konferenciji jer je i sam jedan od predlagatelja projekta i nuditelja rješenja skrbi za starije osobe u „pametnim gradovima“.

Konferencija Pametni gradovi - gradovi budućnosti
Koncept pametnih gradova znatno je širi od puke implementacije tehnoloških rješenja, te obuhvaća i razne sociološke koncepte, poput maksimalne društvene inkluzije i transparentnih sustava odlučivanja.

Gradovi budućnosti projekt je Poslovnog dnevnika namijenjen promociji izvrsnosti i inovativnosti 'smart city' inicijativa implementiranih u hrvatskim gradovima, ali i podizanju opće svijesti javnosti oko važnosti razvoja takvih projekata.

Koncept pametnih gradova (eng. Smart city) jest skup multidisciplinarnih mjera, ideja i politika usmjerenih na poticanje razvoja ljudskih i tehnoloških resursa urbanih područja, te njihove strukturirane interakcije u svrhu omogućavanja održivog gospodarskog razvoja i više kvalitete života njegovih stanovnika. Iako se često veže uz razne varijante ICT tehnologija, koncept pametnih gradova znatno je širi od puke implementacije tehnoloških rješenja, te obuhvaća i razne sociološke koncepte, poput maksimalne društvene inkluzije i transparentnih sustava odlučivanja.

Cilj konferencije je afirmirati se kao središnje mjesto rasprava o razvoju 'smart city' filozofije na području Hrvatske, ali i šire regije. Osim rasprava o aktualnoj problematici implementacije 'smart city' rješenja, smisao konferencije je da bude i mjesto transfera znanja i ideja, odnosno točka susreta svih važnih dionika u ovom sektoru, od predstavnika lokalne samouprave, preko proizvođača tehnologija i znanstvenih institucija do krajnjih korisnika tih usluga – građana u sklopu čega će Referentni centar Ministarstva zdravlja RH za zaštitu zdravlja starijih osoba – Služba za javnozdravstvenu gerontologiju Nastavnog zavoda za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“ i dalje nastaviti biti aktivni partner Pametnih gradova.

 

Stela Mravak, mag.oec.

Katharina Lovrić bacc.med.techn.

Referentni centar Ministarstva zdravlja RH za zaštitu zdravlja starijih osoba – Služba za javnozdravstvenu gerontologiju Nastavnog zavoda za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“