x
x

Miniperkutana nefrolitotripsija - prva iskustva

  13.10.2016.

U prošlosti se kirurško liječenje urolitijaze provodilo putem otvorene kirurgije, dok su danas dominantne minimalno-invazivne tehnike. Jedna od tih tehnika je miniperkutana nefrolitotripsija koja se pokazala uspješnom.

Miniperkutana nefrolitotripsija - prva iskustva

Urolitijaza je važan problem u razvijenim zemljama svijeta jer se broj ljudi s konkrementima povećava. Prije nekoliko desetljeća kirurško liječenje urolitijaze provodilo se samo putem otvorene kirurgije, dok su danas dominantne minimalno-invazivne metode. Jedna od njih je i miniperkutana nefrolitotripsija.

U radu objavljenom u Liječničkom vijesniku prikazana su četiri bolesnika u kojih je učinjena miniperkutana nefrolitotripsija. U svih bolesnika konkrement se nalazio u pijelonu desnoga bubrega. U troje bolesnika konkrement je bio u nativnom bubregu, a u jednoga u transplantiranome. U svih bolesnika uspješno je učinjena laserska litotripsija konkremenata.Na kontrolnom RDG pregledu nije bilo ostatnih fragmenata.

Miniperkutana nefrolitotripsija jest minimalno-invazivna metoda koja se pokazala uspješnom u liječenju nefrolitijaze i u nativnim bubrezima i u transplantiranom bubregu.

Dean Markić, Stanislav Sotošek, Kristian Krpina, Juraj Ahel, Nino Rubinić, Marin Trošelj, Ivan Vukelić, Josip Španjol