x
x

Posljedice dugotrajne uporabe anaboličkih androgenih steroida

  Marija Antonija Prlenda, mag. pharm.

  06.11.2016.

Uočeno je da je produljena uporaba visokih doza anaboličkih androgenih steroida (AAS) povezana s razvojem psihijatrijskih simptoma i kognitivnog deficita, no dugotrajne posljedice AAS na mozak nisu bile poznate. Cilj istraživanja norveških znanstvenika bio je ispitati povezanost dugotrajne uporabe AAS i promjena u mozgu, uključujući subkortikalne neuroanatomske volumene i regionalnu debljinu korteksa.

Posljedice dugotrajne uporabe anaboličkih androgenih steroida

Kardiovaskularne i psihijatrijske komplikacije koje su posljedica uzimanja anaboličkih androgenih steroida (AAS) poznate su, ali cilj ovog istraživanja bio je utvrditi jesu li te komplikacije povezane s promjenama u strukturi mozga. Kako bi se to ispitalo, napravljeno je snimanje magnetskom rezonancijom kod 82 dizača utega koji su uzimali AAS više od godinu dana i 68 dizača utega koji nikad nisu upotrebljavali AAS ili druge doping supstancije.

U usporedbi s ispitanicima koji nisu uzimali AAS, korisnici AAS su imali manje sive tvari, manji kortikalni volumen i manji volumen putamena te manju debljinu korteksa u cijelom mozgu. Dugotrajnija i veća uporaba AAS bila je povezana s većim gubitkom debljine korteksa i volumena. Rezultati nisu mogli biti objašnjeni komorbiditetnom uporabom drugih supstancija, ali komorbiditetna zlouporaba drugih supstancija povećavala je negativne učinke povezane s AAS na strukturu mozga.

AAS relativno jednostavno dolaze do mozga i vežu se na androgene receptore. Mogući mehanizimi neurotoksičnosti do koje AAS dovode uključuju stvaranje amiloid – beta, oksidativni stres i kardiovaskularne posljedice na cirkulaciju u mozgu. Neovisno o konkretnom mehanizmu, posljedice uključuju ubrzano starenje mozga, kognitivno propadanje i demenciju kao i smanjenu sposobnost oporavka koja se povezuje s psihijatrijskim simptomima. Iako su otkrića ovog istraživanja korelacijska, važna su za podizanje svijesti o dugotrajnim posljedicama uporabe AAS na strukturu mozga te bi zdravstveni djelatnici trebali upozoriti pacijente o opasnostima uporabe AAS.