x
x

Pregled terapijskih opcija kod sezonskog afektivnog poremećaja

  Petra Štefanac, mag. pharm.

  28.09.2016.

Sezonski afektivni poremećaj povezan je s promijenama u prirodnom svjetlu, a kao naučinkovitija opcija pokazala se terapija svjetlom. Ostale terapijske opcije potrebno je dodatno istražiti.

Pregled terapijskih opcija kod sezonskog afektivnog poremećaja

Sezonski afektivni poremećaj definiran je kao podtip poremećaja raspoloženja prema DSM 5 (Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders, 5. izdanje). Osnovna karakteristika ovog poremećaja je da nastupa sezonski, a smatra se da je povezan sa sezonskim promijenama u prirodnom svjetlu. U prilog tome govori činjenica da terapija svjetlom smanjuje simptome depresije što je dokazano u placebo kontroliranim studijama. Učinkovitom se pokazala i kognitivno bihevioralna terapija.

Rezultati kliničkih studija govore u prilog učinkovitosti i podnošljivosti fluoksetina i sertralina. Oni se nameću kao terapija prvog izbora iako još ne postoji dovoljno podataka o njihovoj upotrebi kod sezonskog afektivnog poremećaja. Postoje dokazi o učinkovitosti nekih drugih antidepresiva poput bupropiona. To je jedini odobreni lijek u ovoj indikaciji te se pokazao uspješnim u prevenciji novih epizoda. Ostale terapijske opcije uključuju propranolol, melatonon i gospinu travu (Hypericum perforatum) no potrebne su dodatne studije kako bi se procijenila njihova učinkovitost.

Prije planiranja liječenja pacijenta sa sezonskim simptomima depresije potrebno je procijeniti pokazuje li znakove bipolarnosti te prema tome odrediti terapiju. Sve dok nam studije ne daju čvrste dokaze o ostalim opcijama, terapija izbora ostat će terapija svjetlom uz mogućnost kombiniranja sa SSRI.