x
x

Projekt zdravo i aktivno starenje

  18.09.2016.

Referentni centar Ministarstva zdravlja RH za zaštitu zdravlja starijih osoba – Služba za javnozdravstvenu gerontologiju Nastavnog zavoda za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar potpisao je ugovor sa Domom zdravlja Zagreb – Centar o partnerstvu na projektu European Innovation Partnership on Active and Healthy Ageing.

Projekt zdravo i aktivno starenje

Projekt je dobio status 1 zvjezdice što znači da smo primatelji informacija od drugih država članica projekta koje imaju status pružatelja. U sklopu toga je izabran projekt strategija e-zdravlja iz Andaluzije „Diraya“ kao primjer dobre prakse iz kojeg ćemo primati informacije i dio ugraditi u naš postojeći sustav e-zdravlja.

U partnerski odnos za projekt priloženi su hrvatski primjeri dobre prakse GEROS/CEZIH podsustav za praćenje i evaluaciju zdravstvenih potreba i funkcionalnih sposobnosti gerontoloških osiguranika i gerijatrijskih bolesnika nedvojbeno povezan sa centralnim zdravstvenim elektronskim sustavom i izvaninstitucijska skrb za starije osobe Gerontološki centri.

Diraya sustav obuhvaća e-zdravstveno snimanje, e-recept, centralizirano naručivanje, pacijent ima online pristup potrebnim zdravstvenim informacijama i dr.

EIP AHA čine tri sljedeća stupa:

  1. Prevencija i rana dijagnostika (Diraya sustav uključuje e-recept, pozivni centar 24/7 koji osobe mogu kontaktirati)
  2. Njega i liječenje (povezano sa Diraya sustavom putem e- zdravstvenog kartona temeljen na nizu podataka i  dostupan svim razinama zdravstvene zaštite (primarna zdravstvena zaštita, bolnice, jedinice hitne pomoći)
  3. Samostalno življenje i aktivno starenje (Diraya sustav uključuje tekstualne poruke i servise telemedicine)

U vremenskom periodu 2016.- 2018. godine treba se opredijeliti za implementaciju inovativne prakse, na temelju zamjene znanja između sudionika kako implementirati nove e-zdravstvene usluge u već postojeći centralni elektronički zdravstveni sustav Republike Hrvatske.

Stela Mravak, mag. oec.

Dalma Sajko, bacc. med. techn.