x
x

Sprječavanje gubitka sluha uzrokovanog platinom u djece koja boluju od karcinoma

  13.08.2016.

Potrebno je provesti više kvalitetnih istraživanja kako bi se mogli donijeti zaključci o korisnosti različitih režima davanja infuzije platine kako bi se spriječio gubitak sluha u djece oboljele od karcinoma objavljeno je u Cochraneovom sustavnom pregledu.

Sprječavanje gubitka sluha uzrokovanog platinom u djece koja boluju od karcinoma

Istraživačko pitanje

U ovom Cochrane sustavnom pregledu literature analzirani su dokazi o djelovanju različitog trajanja infuzije platine na sprječavanje gubitka sluha, tinitusa ili oboje u djece oboljele od karcinoma. Također je ispitana anti-tumorska djelotvornost, nuspojave osim gubitka sluha, kao i kvaliteta života.

Dosadašnje spoznaje

Kemoterapija koja se temelji na platini, uključujući lijekove cisplatin, karboplatin ili oksaliplatin, ili kombinacija tih lijekova, koristi se za liječenje različtih vrsta karcinoma u djece. Nažalost, jedna od najvažnijih nuspojava kemoterapije koja uključuje platinu je gubitak sluha. Ta se nuspojava može pojavti tijekom liječenja, ali isto tako i godinama nakon završetka liječenja. Iako ne ugrožava život, gubitak sluha tijekom prve tri godine života može uzrokovati teškoće u školi i u psihosocijalnom funkcioniranju djeteta. Stoga je vrlo važno spriječiti nastanak te nuspojave kako bi se poboljšala kvaliteta života djece koja se liječe zbog karcinoma.

Obilježja studija

Dokazi se odnose na studije objavljene do svibnja 2016.

Pronađena je samo jedna studija (91 ispitanik) u kojoj je provedena usporedba kontinuirane infuzije cisplatine i jednosatne bolus infuzije cisplatine u djece koja boluju od neuroblastoma. Za kontinuiranu infuziju cisplatina je davana od prvog do petog dana terapijskog ciklusa, iako nije jasno je li infuzija trajala svih 5 dana. Dostupni su samo kratkotrajni rezultati nakon indukcijske terapije.

Ključni rezultati

Trenutno nema dokaza koji pokazuju da je uporaba različitog trajanja infuzija cisplatine djelotvorna za sprječavanje gubitka sluha ili da negativno utječe na tumorski odgovor i nuspojave. Nije bilo dostupnih podataka za druge ciljane rezultate (npr. tinitus, ukupno preživljenje, preživljenje bez napredovanja bolesti i kvalitetu života) ili za druge kombinacije trajanja infuzije ili druge lijekove analoge platine. Potrebno je provesti više kvalitetnih istraživanja kako bi se mogli donijeti zaključci o korisnosti različitih režima davanja infuzije platine kako bi se spriječio gubitak sluha u djece oboljele od karcinoma.

Kvaliteta dokaza

Kvaliteta dokaza bila je loša.

Bilješka o prijevodu: 

Hrvatski Cochrane
Prevela: Livia Puljak
Ovaj sažetak preveden je u okviru volonterskog projekta prevođenja Cochrane sažetaka. Uključite se u projekt i pomozite nam u prevođenju brojnih preostalih Cochrane sažetaka koji su još uvijek dostupni samo na engleskom jeziku. Kontakt: cochrane_croatia@mefst.hr