x
x

Svjetski tjedan dojenja od 1. do 7. 8.

  01.08.2023.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) preporučuje isključivo dojenje u prvih 6 mjeseci života, nakon čega slijedi nastavak dojenja uz odgovarajuću dohranu do 2. godine djetetova života i nakon toga.

Svjetski tjedan dojenja od 1. do 7. 8.
Svjetska zdravstvena organizacija preporučuje početak isključivog dojenja unutar prvih sat vremena od rođenja djeteta, pa sve do navršenih 6 mjeseci njegova života. Nakon toga preporučuje se i nastavak dojenja na zahtjev uz postupno uvođenje dohrane do 2. godine starosti djeteta, a po mogućnosti i dulje.

Dojenje se često opisuje kao „najbolji izbor za majku i dijete“, „najzdraviji početak“ i sl. S ciljem promicanja dobrobiti dojenja na sve aspekte zdravlja i djeteta i majke, Svjetski savez za aktivno promicanje dojenja je u prvom tjednu kolovoza 1992. godine pokrenuo inicijativu Svjetski tjedan dojenja. Od tada se ovaj događaj obilježava svake godine organizacijom brojnih aktivnosti promicanja dojenja diljem svijeta. Cilj Svjetskog tjedna dojenja je podizanje svijesti o važnosti dojenja te promicanje dojenja kao najzdravijeg odabira. Od 2016. godine ciljevi Svjetskog tjedna dojenja usklađeni su s Ciljevima Održivog razvoja, a 2018. godine Skupština Svjetske zdravstvene organizacije proglasila je Svjetski tjedan dojenja važnom strategijom za promicanje dojenja.Kako bi osvijestili sveobuhvatnu važnost dojenja i brojne aspekte života koji mogu imati utjecaj na početak i duljinu trajanja dojenja, svake se godine odabire tema kojom se nastoji komunicirati neki od pozitivnih aspekata dojenja.

Ove godine Svjetski tjedan dojenja, #WBW2023, uz slogan OMOGUĆAVANJE DOJENJA – činimo razliku za zaposlene roditelje, fokusirat će se na dojenje i zapošljavanje/posao. Naime, izazovi na radnom mjestu i dalje su, na globalnoj razini, najčešći razlog zašto žene nikada ne doje ili prestanu dojiti ranije nego što je preporučeno. Kako bi poticali što je moguće dulje trajanje dojenja, te isključivo dojenje u prvih šest mjeseci djetetova života, kroz ovogodišnji Svjetski tjedan dojenja prikazat će utjecaj plaćenog dopusta, podrške na radnom mjestu i novonastalih normi roditeljstva na dojenje kroz prizmu samih roditelja. Ciljana publika, uključujući vlade, kreatore politika, radna mjesta, zajednice i roditelje, bit će angažirana da odigra svoje ključne uloge u osnaživanju obitelji i održavanju okruženja koje pogoduje dojenju u poslovnom životu nakon pandemije. Tema je usklađena s tematskim područjem 4 kampanje Svjetskog tjedna dojenja usklađene s Ciljevima održivog razvoja, produktivnost i zapošljavanje žena. Tema ovogodišnje kampanje, omogućavanje dojenja, ima za cilj osvještavanje i zaštitu prava zaposlenih žena na dojenje. Slična tema, “Inicijativa za radna mjesta prilagođena majkama” bila je tema Svjetskog tjedna dojenja 1993. godine. Uz to, u Globalnoj strategiji o prehrani dojenčadi i male djece iz 2002. dojenje je usidreno u kontekstu rada žena, a simpozij u zajedničkoj organizaciji UNICEF-a i Svjetskog saveza za aktivno promicanje dojenja u Stockholmu iz 2015. „Suvremena rješenja za prastari izazov: Dojenje i rad” doveo je do Okvira za djelovanje, a potom i do Kampanje osnaživanja roditelja.

Ciljevi Svjetskog tjedna dojenja 2023. su:

– Informirati ljude o perspektivama zaposlenih roditelja o dojenju i roditeljstvu

– Povezati se s pojedincima i organizacijama radi poboljšanja suradnje i podrške dojenju na poslu.

– Osigurati optimalan plaćeni dopust i podršku na radnom mjestu kao važne alate za omogućavanje dojenja.

– Poticati djelovanje na poboljšanje radnih uvjeta i odgovarajuću potporu dojenju.

Prisjetimo se, u Republici Hrvatskoj, u sklopu projekta Živjeti zdravo, potičemo stvaranja okruženja koja promiču očuvanje zdravlja pripanika svih dobnih skupina. I ove godine pozivamo sve građane da se u prvom tjednu mjeseca listopada uključe u aktivnosti u sklopu Nacionalnog tjedna dojenja. Zajednički pružimo podršku dojenju!

U Republici Hrvatskoj, u sklopu projekta Živjeti zdravo, potičemo stvaranja okruženja koja promiču očuvanje zdravlja pripadnika svih dobnih skupina. Tako smo, u svrhu stvaranja okruženja koja potiču dojenje i očuvanje zdravlja djece i majki te pružanja podrške dojenju, u svakoj županiji Republike Hrvatske po jednu  hodačku stazu i park Živjeti zdravo opremili stolićem i klupom za prematanje i dojenje koji su prilagođeni potrebama majki i dojilja. Kako bismo osigurali da poruka o važnosti dojenja stigne do što je moguće većeg broja ljudi, u prvom tjednu listopada svake godine obilježava se Nacionalni tjedan dojenja. U tom tjednu pozivamo sve obitelji da se uključe u nacionalne aktivnosti promicanja dojenja u svrhu očuvanja cjeloživotnog zdravlja.