x
x

Ispijanje vrućih napitaka doprinosi riziku od karcinoma jednjaka

  31.07.2016.

PPrema novom izvješću Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), ispijanje vrlo toplih napitaka, poput kave ili čaja, može uzrokovati karcinom jednjaka.

Ispijanje vrućih napitaka doprinosi riziku od karcinoma jednjaka

Navedeno saznanje jedno je od zaključaka skupine od 23 međunarodnih stručnjaka koji su sakupili i analizirali rezultate preko 1 000 istraživanja koja su ispitivala preko 20 različitih vrsta karcinoma. 

Razlogom zašto vrlo topla kava ili čaj doprinose razvoju karcinoma smatra se toplinsko oštećenje stanica sluznice jednjaka, a štetnim temperaturama pokazale su se one veće od 65 °C. Zanimljivo, ljubitelji kave ovaj napitak najčešće ispijaju kada se ohladi na temperaturu od 60 °C, no postoje individualne razlike, pa se tako kava pije u rasponu temperatura od 37 do 88 °C. 

Spoznaja o povezanosti ispijanja toplih napitaka i karcinoma jednjaka pomogla je stručnjacima i u razrješavanju ranije primijećenog povećanog rizika od navedenog karcinoma kod osoba koje često ispijaju napitak od biljke mate. Naime, tzv. mate čaj vrlo je popularan u Južnoj Americi gdje se ispija vruć – na temperaturama od 66 do čak 100 °C, stoga se čini da je njegov negativan učinak na zdravlje jednjaka isključivo posljedica visokih temperatura prilikom konzumacije. 

Izvor: University of Southern California 

www.hina.hr