x
x

Opioidi za liječenje sindroma nemirnih nogu

  13.07.2016.

Dokazi umjerene kvalitete podupiru uporabu opioda kao oblika liječenja pacijenata koji pate od sindroma nemirnih nogu, a ne reagiraju na standardne terapije, objavljeno je u Cochraneovom sustavnom pregledu. Propisivanje tih lijekova treba se temeljiti na kliničkom iskustvu i potreban je oprez zbog mogućnosti zlouporabe tih lijekova, razvoja ovisnosti i nuspojava. Niti jedan pacijent koji je uzimao opioide nije se požalio da su mu se simptomi pogoršali.

Opioidi za liječenje sindroma nemirnih nogu

Dosadašnje spoznaje

Sindrom nemirnih nogu je čest neurološki poremećaj. Pacijenti se žale na intenzivnu potrebu za pomicanjem nogu i neugodne osjećaje duboko u nogama. Ti simptomi se javljaju tijekom mirovanja, obično u vrijeme odlaska na spavanje. Broj pacijenata koji se žale na sindrom nemirnih nogu razlikuje se ovisno o rasi, spolu, dobi, državi i zdravstvenom stanju. Poremećaj pogađa 5-10% ljudi, a među njima 2-5% treba stalno uzimati lijekove. Kad sindrom nemirnih nogu ne odgovara na lijekove koji se inače koriste za Parkinsonovu bolest i epilepsiju, liječnici obično propisuju opioidne lijekove.

Istraživačko pitanje

Jesu li opioidi djelotvorna i sigurna terapija za osobe koje pate od sindroma nemirnih nogu?

Metode

U ovom Cochrane sustavnom pregledu literature pretražene su medicinske baze podataka kako bi se pronašle studije na bilo kojem jeziku, bez obzira na to jesu li objavljene ili ne, a koje su ispitale djelovanje opioida kao lijekova za sindrom nemirnih nogu.

Rezultati

Uključena je 1 randomizirana kontrolirana klinička studija koja je imala umjeren rizik od pristranosti. Ta je studija ispitala kombinaciju lijekova oksikodona i naloksona u usporedbi s kapsulama placeba (kapsule bez aktivnog sastojka) dvaput dnevno u ispitanika koji nisu odgovorili na uobičajeno liječenje. Istraživači su koristili međunarodnu ljestvicu za procjenu sindroma nemirnih nogu (engl. International restless leg syndrome severity scale) kako bi utvrdili je li se pacijentima poboljšalo stanje nakon 12 tjedana terapije. Ispitanici koji su primali kombinaciju oksikodona i naloksona opisali su poboljšanje simptoma nemirnih nogu, kvalitete života i kvalitete spavanja. U skupini koja je primala te lijekove 42% pacijenata nije imalo simptoma.

Rasprava

Studija je bila dobro osmišljena, ali ima visok rizik od pristranosti (nepouzdani rezultati) zbog visokog broja ispitanika koji su odustali od sudjelovanja u istraživanju. U skupini koja je uzimala aktivne lijekove 84% ispitanika razvilo je nuspojave koje su uglavnom bile vezane za probavni sustav, glavobolje, umor i pospanost. Zbog nuspojava je 9,8% ispitanika odustalo od sudjelovanja u istraživanju.

Zaključak

Dokazi umjerene kvalitete podupiru uporabu opioda kao oblika liječenja pacijenata koji pate od sindroma nemirnih nogu, a ne reagiraju na standardne terapije. Propisivanje tih lijekova treba se temeljiti na kliničkom iskustvu i potreban je oprez zbog mogućnosti zlouporabe tih lijekova, razvoja ovisnosti i nuspojava. Niti jedan pacijent koji je uzimao opioide nije se požalio da su mu se simptomi pogoršali.

Bilješka o prijevodu: 

Hrvatski Cochrane
Prevela: Livia Puljak
Ovaj sažetak preveden je u okviru volonterskog projekta prevođenja Cochrane sažetaka. Uključite se u projekt i pomozite nam u prevođenju brojnih preostalih Cochrane sažetaka koji su još uvijek dostupni samo na engleskom jeziku. Kontakt: cochrane_croatia@mefst.hr