x
x

Knjiga: Organizacija zdravstvene zaštite i zdravstvena ekonomika

  07.07.2016.

Knjiga Organizacija zdravstvene zaštite i zdravstvena ekonomika donosi osnove sustava u kojima djeluju zdravstveni radnici, njegov ustroj te način funkcioniranja u sadašnjosti (a kroz europske i svjetske trendove i kretanja) i u doglednoj budućnosti.

Knjiga: Organizacija zdravstvene zaštite i zdravstvena ekonomika

Radi boljeg razumijevanja samoga sustava zdravstva, na početku djela upoznajemo se sa širom slikom dinamičnog procesa planiranja za zdravlje – od makrookruženja i trendova, preko ocjene zdravstvenih potreba populacije koju opslužujemo i raspoloživih resursa, ključnih dionika i politika (koji sustav određuju), pa finalno, sve do organizacije i funkcioniranja samoga sustava zdravstva, rukovođenja u sustavu te njegova financiranja.

Cilj knjige je sažeto prikazati ciklus planiranja i upravljanja sustavom zdravstva. Komparativnom usporedbom sustava zdravstva u Republici Hrvatskoj s drugim zemljama, prepoznat će se specifičnosti „naših“ zakonskih i organizacijskih rješenja te ocijeniti njihova učinkovitost i održivost.

Uz stotinjak stranica bazičnog tematskog teksta (nazovimo ga osnovama organizacije) nalazi se veliki broj priloga. Dodatci pod nazivom: Alati, Zakonska regulativa, Baze podataka i kako se služiti njima, Opisi primjera dobre prakse, Dodatna literatura za čitanje i nadopunu te Komparativni prikazi iskustva drugih zemalja dopunjuju i pojašnjavaju bazični tekst te time pomažu razumijevanju i učenju predmeta.