x
x

Bronhoskopija u dijagnostici aktivne tuberkuloze

  22.06.2016.

Doprinos fiberbronhoskopije dijagnostici plućne tuberkuloze u inicijalnim, direktno negativnim uzorcima sputuma, članak objavljen u Liječničkom vjesniku.

Bronhoskopija u dijagnostici aktivne tuberkuloze

U radu su analizirane uloga i važnost fiberbronhoskopije u ranoj i konačnoj dijagnozi aktivne tuberkuloze pluća u 102 bolesnika liječena u razdoblju od 1. siječnja 2007. do 31. prosinca 2012. godine na Odsjeku za plućne bolesti Opće bolnice »Dr. Ivo Pedišić« u Sisku – lokacija Petrinja, a čiji su inicijalni uzorci sputuma bili direktno negativni na acido­rezistentne bacile.

Analizirana je dijagnostička uspješnost pojedinih bronhoskopskih procedura, kao i njihovih kombina­cija. Rana dijagnoza aktivne tuberkuloze pluća postavljena je kod 31 bolesnika (30,39%), a konačna dijagnoza kod 67 bolesnika (65,68%).

Dijagnoza aktivne plućne tuberkuloze postavljena je jedino na bazi uzoraka uzetih tijekom fiber­bronhoskopije kod 28 bolesnika (9,65%). Statistički značajan broj bolesnika u kojih je dijagnoza postavljena fiberbronho­skopijom ističe važnost ove metode u dijagnostici aktivne tuberkuloze pluća u bolesnika čiji su sputumi mikroskopski ­direktno negativni i/ili u onih koji ne mogu spontano iskašljati primjeren uzorak.

Boris Vrga

Liječ Vjesn 2016;138:69–74