x
x

Podcjenjuju li reumatolozi osteoartritis?

  David Čičić, dr. med.

  17.06.2016.

Istraživanje predstavljeno na kongresu Europske lige protiv reumatizma (European League Against Rheumatism, EULAR) pokazuje da reumatolozi podcjenjuju učinak bolesti u osoba s osteoartritisom značajno češće nego u onih s reumatoidnim artritisom.

Podcjenjuju li reumatolozi osteoartritis?

U istraživanju je sudjelovalo 243 bolesnika s osteoartritisom i 216 bolesnika s reumatoidnim artritisom. Sami bolesnici su procijenili težinu bolesti prema 10-centimetarskoj vizualno analognoj skali, ocijenili su i razinu funkcije, boli i umora te su ispunili spisak simptoma. Liječnici su za procjenu težine bolesti koristili istu vizualno analognu skalu. Razlika u procjeni težine bolesti između bolesnika i liječnika od 2 cm i više na vizualno analognoj skali predstavljala je znak liječnikova podcjenjivanja učinka bolesti.

Rezultati su pokazali da liječnici konzistentno podcjenjuju težinu mnogih reumatskih bolesti, uključujući osteoartritis.

Reumatolozi su težinu bolesti podcijenili u 34% bolesnika s osteoartritisom i 18% bolesnika s reumatoidnim artritisom. Procjena liječnika i bolesnika je bila slična u nešto malo više od polovice bolesnika s osteoartritisom i u oko dvije trećine bolesnika s reumatoidnim artritisom.

Osteoartritis je često zanemarena bolest, a to predstavlja problem obzirom da se učestalost povećava s dobi. Vodeća autorica studije, doktorica Isabel Castrejon, tvrdi da je razlika u percepciji težine bolesti između liječnika i bolesnika važna zbog negativnog učinka kojeg može imati na odluku o izboru najboljeg načina liječenja, što ujedno utječe na adherenciju bolesnika terapiji te na ishode liječenja.

VEZANI SADRŽAJ > <