x
x

Riža u prehrani novorođenčadi dovodi do povećane izloženosti arsenu?

  Marija Antonija Prlenda, mag. pharm.

  05.05.2016.

Novorođenčad koja se hrani jelima koja sadrže rižu ima veće količine anorganskog arsena u urinu u odnosu na one koji nisu hranjeni rižom, pokazalo se u istraživanju objavljenom u časopisu Pediatrics.

Riža u prehrani novorođenčadi dovodi do povećane izloženosti arsenu?

 

Prijašnja istraživanja ustanovila su da postoji povezanost između izloženosti arsenu u ranoj životnoj dobi i nepovoljnih učinaka na razvoj djeteta. Riža je jedna od često upotrebljavanih namirnica u prehrani djece, a sadrži arsen. No, prije se nije ispitivalo kolika je izloženost arsenu zbog prehrane rižom u ranom djetinjstvu.

Kako bi to ispitali, znanstvenici u New Hampshireu su u istraživanje uključili preko 700 novorođenčadi čiji su roditelji ispunili upitnike o njihovoj prehrani. Ispostavilo se da je 80% djece konzumiralo rižu u prvoj godini života. Zatim su prikupljeni uzorci urina u dobi od 12 mjeseci od ukupno 129 djece od kojih je polovica jela rižu ili proizvode od riže unutar 2 dana od uzorkovanja. Urinarne koncentracije arsena kod te su djece bile značajno veće u odnosu na djecu koja nisu jela rižu.

Prema istraživanjima, u riži (Oryza sativa L.) se nakuplja više arsena nego u drugih žitaricama, no također se pokazalo da riža u SAD-u sadrži više arsena nego riža uzgojena u drugim državama. Europsko tijelo za sigurnost hrane (European Food Safety Authority Panel) procijenilo je da djeca mlađa od tri godine komzumiraju 2-3 puta veću količinu anorganskog arsena hranom nego odrasli po kilogramu tjelesne težine. Osim što su više izložena, djeca su puno osjetljivija na potencijalne kancerogene učinke arsena i rizik od nepovoljnog učinka na rast, imunost i neuronalni razvoj. Zbog svega navedenoga, potrebno je smanjiti primjenu riže u prehrani djece najmlađe životne dobi kako bi se smanjila njihova izloženost arsenu.