x
x

Preeklampsija je povezana s malim povećanjem rizika od dugoročne kardiomiopatije

  Paula Bakalović, mag. pharm.

  03.05.2016.

Žene koje su patile od preeklampsije ili gestacijske hipertenzije imaju mali, ali statistički značajno povećan rizik od kardiomiopatije koja može potrajati i dulje od pet godina nakon trudnoće, objavljeno je u časopisu JAMA.

Preeklampsija je povezana s malim povećanjem rizika od dugoročne kardiomiopatije

Poznato je da hipertenzivni poremećaji u trudnoći povećavaju rizik od kardiomiopatije tijekom peripartalnog perioda koji uključuje posljednji mjesec trudnoće i pet mjeseci nakon poroda. Međutim, povezanost hipertenzivnih poremećaja u trudnoći i kardiomiopatije kasnije tijekom života do sada je bila nepoznata.

Danski autori u istraživanje su uključili 1.075,763 žena koje su bile u drugom stanju barem jednom u razdoblju od 1978 do 2012. godine. Ukupno je zabilježeno 2.067.633 trudnoća, od čega je 3,7% zakomplicirano hipertenzivnim poremećajem. Tijekom perioda praćenja u prosječnom trajanju 17.9 godina, 1577 žena razvilo je kardiomiopatiju, pri čemu je 10% žena u anamnezi imalo hipertenzivni poremećaj u trudnoći.

U usporedbi sa ženama s normotenzivnom trudnoćom, žene s hipertenzivnim poremećajem u trudnoći imale su statistički značajno veći rizik od kardiomiopatije koji je trajao dulje od 5 godina poslije trudnoće. Omjer ugroženosti iznosio je 2,22 za ozbiljnu preeklampsiju, 1,86 za umjerenu preeklampsiju i 2,25 za gestacijsku hipertenziju.

Iako je ovim istraživanjem pronađena povezanost između hipertenzivnih poremećaja u trudnoći i dugoročne kardiomiopatije, autori zaključuju da je apsolutni rizik mali, stoga praćenje žena nakon trudnoće u tom pogledu nije potrebno. Ipak, liječnici bi trebali uzeti u obzir ovu povezanost kod žena koje se prezentiraju sa simptomima zatajenja srca.

S druge pak strane, preeklampsija predstavlja značajan rizični faktor za ishemijsku bolest srca pa u tom smislu American Heart Association preporuča detaljno praćenje nakon trudnoće.